Coşmarurile se datorează câmpului magnetic al Pământului

2.282 vizualizari

Căutaţi o explicaţie pentru coşmarurile care vă trezesc în mijlocul nopţii? Noile studii arată că mai degrabă puteţi învinui câmpul magnetic al Pământului decât experienţele dramatice din trecut.

Darren Lipnicki, psiholog care a lucrat la Centrul de Medicină Spaţială din Berlin, Germania, a găsit o corelaţie între ciudăţeniile pe care le visăm şi extremele locale ale activităţilor geomagnetice. Alte studii, efectuate de-a lungul timpului, au legat activitatea geomagnetică scăzută de creşterea producerii de melatonină, un hormon care ajuta corpul să îşi regleze ritmul biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore.

Astfel, bazându-se pe ideea că suplimentele de melatonină pot cauza vise ieşite din comun, Lipnicki s-a întrebat dacă câmpurile magnetice locale pot induce aceleaşi efecte. Psihologul a păstrat înregistrări ale viselor sale pe care le-a avut în timpul nopţii de pe vremea în care era adolescent, între anii 1990 şi 1997, adunând un total impresionant de 2.387 de însemnări. „Mi-am dorit dintotdeauna să leg ştiinţă de înregistrările mele”, a declarat Lipnicki.

Pentru acest studiu, el a dezvoltat un sistem pentru a grada cât de ciudate sunt aceste vise pe o scară de la unu la cinci. La capătul inferior se găsesc visele care se ilustrează realitatea. „De exemplu, cele în care mă aflu la birou şi îmi fac temele la matematică sau fizică”, a explicat psihologul. La mijlocul acestei gradări sunt notate visele care s-ar putea întâmpla în realitate, dar au şanse mici de împlinire. „Un prieten sta în curtea din spatele casei mele şi construieşte o platformă din lemn, stând pe nişte picioroange la o înălţime de 3 metri”, continuă acesta.

Cele mai ciudate vise, notate cu cifra cinci pe scara de gradare, sunt acelea care nu au legătură cu realitatea: „Stăteam pe o plajă dintr-o ţară străină cu o maimuţă care vorbea limba engleză şi cu o femeie care s-a micşorat până la dimensiunea unei păpuşe”.

Lipnicki a verificat activitatea geomagnetica zilnică din Perth, Australia, locul în care stătea în perioada în care a realizat însemnările viselor. A comparat zilele în care visele sale erau notate cu cifra cinci pe scara de gradare cu activitatea geomagnetică şi a reuşit să găsească o corelaţie: visele cu adevărat ciudate le-a avut în zilele în care activitatea geomagnetică era scăzută.