O invenţie incredibilă din 1978 a unui cercetător român, pentru depistarea în stadii incipente a cancerului. Ce s-a întâmplat cu ea de-atunci şi până în prezent? Cine a ascuns-o?


Într-unul dintre cele mai prestigioase ziare mexicane, cotidianul „El National” din 11 iulie 1978, se poate citi un important articol despre succesele deosebite obţinute de omul de ştiinţă român Nicolae Ionescu-Dîmboviţa, în depistarea incipientă a cancerului şi în tratarea acestei grave maladii. Articolul se intitulează „Un medic român descoperă cancerul în faza iniţială”, şi acolo se poate citi următoarele:

La 14 aprilie 1978, în plin centrul oraşului Bucureşti, s-a strâns o mare mulţime de oameni. Lumea se adunase pentru a asista la unul dintre cele mai interesante experimente ştiinţifice ale acestui secol. Ionescu demonstra în mod public, în prezenţa a numeroşi oameni de ştiinţă, o metodă revoluţionară pentru diagnosticarea cancerului, în numai câteva minute, pe baza analizei sângelui, fără niciun instrument medical sofisticat… Valoarea metodei constă în faptul că numai în câteva minute se poate afirma, cu o probabilitate de aproape 100%, cine are cancer sau nu, sau cine va avea în viitorul apropiat această maladie. De fapt, este pentru prima dată în lume când se foloseşte diagnosticul serologic pentru detectarea cancerului… Descoperirea acestor două metode, de depistare şi de terapie a cancerului, a avut un mare ecou peste hotare.

Ionescu a prezentat rezultatele experienţelor sale în Franţa şi R.F. Germania, ţări în care rezultatele cercetărilor sale au fost apreciate… Marea valoare a acestor descoperiri constă în caracterul lor preventiv, în faptul că în prezent se poate descoperi orice viitor bolnav de cancer şi poate fi vindecat cu uşurinţă, pentru că toată lumea ştie că un cancer descoperit în faza iniţială sau incipientă este un cancer vindecat… Cele două metode ale omului de ştiinţă român, atât punerea diagnosticului cât şi vindecarea cancerului în stadiul său incipient, revoluţionează acest aspect al medicinei…

Ziarele vremii din România din 15 aprilie 1978 au spus următoarele despre testul uimitor al ing. chimist Nicolae Ionescu-Dîmboviţa:

Vineri, 14 aprilie 1978, la Institutul Oncologic din Bucureşti a avut loc conferinţa publică şi demonstraţia practică de serodiagnostic al bolii canceroase, susţinute de ing. chimist Nicolae Ionescu-Dîmboviţa. În vederea urmăririi desfăşurării şi analizei rezultatelor obţinute a fost constituită o comisie formată din 21 membri, sub conducerea prof. dr. Radu Păun, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale, comisie alcătuită din profesori universitari ai institutelor medico-farmaceutice din întreaga ţară, medici, alţi specialişti, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Comisia a pus la dispoziţia ing. chimist Nicolae Ionescu-Dîmboviţa 50 de probe de sânge, recoltat de la diferiţi bolnavi, din care 34 de cancer şi 16 de alte afecţiuni necanceroase. Diagnosticul cunoscut de comisie se afla în plic sigilat.

În urma efectuării experimentului, pe baza metodei originale a ing. chimist Nicolae Ionescu-Dîmboviţa, au rezultat următoarele: Din cele 34 de probe de sânge de la bolnavi canceroşi au fost confirmate 24 de probe, ceea ce reprezintă un indice de concordanţă de 70,6%. În ceea ce priveşte cele 16 probe de sânge de la bolnavi necanceroşi, rezultatul a fost negativ la 15 probe, deci un indice de concurenţă de 94%. Comisia, comparând diagnosticul stabilit anterior cu rezultatele anunţate de ing. chimist Nicolae Ionescu-Dimboviţa, a apreciat experimentul ca fiind valoros. În acest sens, comisia a recomandat Ministerului Sănătăţii să sprijine continuarea cercetărilor întreprinse de ing. chimist Nicolae Ionescu-Dîmboviţa în vederea perfecţionării practice a serodiagnosticului bolii canceroase.

Mai mulţi oameni de ştiinţă şi medici din acele vremuri au apreciat testul specialistului român. De exemplu, Profesor doctor docent Ştefan Berceanu, şeful de atunci al Clinicii de hematologie al Spitalului Fundeni, membru în Comitetul de conducere al Societăţii Internaţionale de Hematologie, membru în Comitetul de conducere al Societâţii Internaţionale de Chimioterapie şi Imunoterapie declara în 1978: „Ne aflăm în faţa unei mari descoperiri care va duce la diagnosticarea sigură a cancerului!”

Ce s-a întâmplat de atunci cu această invenţie extraordinară a omului de ştiinţă român? A fost ignorată şi pusă în sertar de forţele obscure ce conduc această lume (şi nu vor binele oamenilor), chiar de pe timpul comunismului?