O incredibilă şi uriaşă statuie necunoscută a lui Michelangelo se află în curtea unei case din Pipera / Bucureşti?


În 1964, au fost publicate două articole în cotidianul „România liberă”, în care se vorbeşte despre prezenţa unei statui misterioase de marmură într-o curte de pe strada Ştefan Furtună nr.17. Statuia îl reprezintă pe zeul Neptun, iar istoria ei este următoarea (conform interviului luat lui Traian Oliva, proprietarul casei unde se află situată statuia).

Acesta i-a spus reporterului că bunicul său, Filippo Oliva, a fost ostaş în armata lui Napoleon, venind în Ţara Românească în anii 1830. În 1847, Filippo fu chemat de domnitorul Gheorghe Bibescu, spunându-i că are nevoie, din străinătate, de o statuie frumoasă şi monumentală, care să-i orneze grădina palatului ce voi să şi-l construiască. Filippo ajunse în Italia, de unde achiziţionă o statuie din Roma, veche de 400-500 de ani. Sculptura îl reprezentă pe zeul Neptun.

La întoarcerea în ţară, Filippo se îmbolnăvi de ciumă şi muri, iar domnitorul Bibescu fu preocupat de evenimentele istorice de la 1848 (după care fugi), aşa că palatul de la Mogoşoaia rămase neterminat, iar statuia zeului Neptun rămase în proprietatea familiei Oliva.

În 1973, Simion Săveanu în cartea sa „Enigmele Bucureştilor”, emitea ipoteza că enigmatica statuie a lui Neptun ar reprezenta, de fapt, autoportretul renumitului artist al Renaşterii, Michelangelo, aşadar autorul acestei sculpturi nefiind nimeni altcineva decât marele Michelangelo.

În lucrarea „Vieţile celor mai de seamă pictori, sculptori şi arhitecţi” de Giorgio Vasari (1511—1574), acolo unde autorul descrie viaţa prietenului său Michelangelo Buonarroti, se aminteşte, printre altele, şi de una dintre lucrările marelui sculptor, rămasă necunoscută. Iată pasajul: „Michelangelo… a plecat la Carrara însoţit de doi elevi ai săi… 8 luni încheiate a rămas in munţi, fără bani sau leafă, şi, ispitit de blocurile de marmură, a vrut să lase despre sine o amintire, sculptând în carierele de acolo statui uriaşe, aşa precum făcuseră şi cei din antichitate”.

La acest text, Giorgio Vasari adaugă următoarea notă, de o excepţională importanţă în cazul care ne interesează: „Voia să sculpteze în muntele de marmură un colos pe care să-l poată vedea navigatorii de pe mare. A stat la Carrara între aprilie şi noiembrie 1505”.

Să fi fost zeul Neptun creaţia necunoscută a lui Michelangelo? Dar, povestea statuii nu se termină aici. Undeva prin anii 1987 / 1988, statuia avea să dispară de pe strada Ştefan Furtună, plecând spre o destinaţie necunoscută. Mai târziu, s-a aflat că statuia fusese cumpărată de un renumit doctor (prof. dr. Constantin Ionescu-Târgovişte) cu suma de 20.000 de lei de la strănepotul lui Oliva. Iar această statuie se află acum situată într-o casă din Pipera…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock