Misterul frescei „Bătălia de la Anghiari” a lui Leonardo da Vinci… Săracii cercetători! De 36 de ani se chinuie să-l rezolve…


Da Vinci batalia de la AnghiariCiteam într-un număr din revista „Magazin istoric” din 1977, următoarea mică ştire:

„La 29 iunie 1441, pe câmpul de la Anghiari, oştile Florenţei au înfrânt forţele militare ale ducatului Milanului. În amintirea victoriei dobândite atunci, primăria florentină i-a comandat lui Leonardo da Vinci o frescă, ce urma să fie realizată în sala de consiliu din Palazzo Vecchio. În 1505, marele pictor a început executarea tabloului, dar, din motive necunoscute, nu l-a terminat. Câţiva ani mai târziu, Giorgio Vasari a acoperit fresca cu un strat de vopsea, pe al cărei fond a pictat un alt tablou. Bătălia de la Anghiari, opera lui Leonardo da Vinci, nu a rămas posterităţii decât în câteva schite preliminare ale autorului sau în copiile executate de o seamă de pictori, printre care şi Rubens.

Recent, după cum relatează revista Science et Vie, o echipă de restauratori şi specialişti în ultrasunete au pornit în căutarea capodoperei dispărute. Zidul pe care se află fresca va fi cercetat cu ajutorul unor unde de înaltă frecvenţă. Deşi până la obţinerea unor rezultate va mai trece timp, specialiştii se întreabă ce măsuri vor fi luate în cazul că se va şti cât de bine este păstrată fresca. Totul va rămâne aşa cum este astăzi, sau fresca lui Vasari va fi înlăturată, pentru a se da locul cuvenit operei lui da Vinci?”

Deci, ştirea e veche de 36 de ani. Eram curios dacă s-a mai descoperit ceva de atunci, aşa că, după o mică documentare pe Internet, iată ce-am găsit într-un articol din martie 2012 din The Guardian:

Cercetătorii din Florenţa susţin că au proba că o capodoperă de-a lui Leonardo da Vinci, intitulată Bătălia de la Anghiari, s-ar afla într-un perete al primăriei din Florenţa, unde ar exista ascuns de 5 secole. În 2011, cercetătorii au realizat nişte mici găuri în fresca de mai târziu de pe peretele lui Pallazo Vecchio, unde au introdus o cameră video minusculă, găsind dovezi ale acestei picturi. Ei spun că această capodoperă este similară cu cea folosită de Leonardo pentru Mona Lisa. Primarul Florenţei, Matteo Renzi, cere aprobarea guvernului italian pentru îndepărtarea frescii actuale, „Bătălia de la Marciano” a lui Giorgio Vasari, pentru a se dezvălui capodopera lui da Vinci.

Săracii cercetători… Nici după 36 de ani n-au reuşit să rezolve total misterul!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO