Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Oamenii de ştiinţă relevă secretul celei mai scumpe picturi din lume – “Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci

3257

blankOamenii de știință de la Universitatea California, din orașul american Irvine, au creat un model 3D al tabloului „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci. Prin intermediul simulării pe calculator, ei au reușit să rezolve misterul bilei de cristal din mâna stângă a lui Hristos, scrie „MIT Technology Review”.

Mingea de cristal de pe capodopera pictorului italian a devenit un mister pentru savanți. Întrucât era o bilă de cristal, haina din imaginea în oglindă ar fi trebuit să fie distorsionată. Da Vinci ar fi dat cu siguranță atenție acestei proprietăți fizice a sferei, pictorul și inventatorul renascentist fiind cunoscut pentru experimentele sale în domeniul fizicii optice.

Prin urmare, oamenii de știință au creat un model 3D al picturii și au ajuns la concluzia că obiectul din opera de artă era de fapt o sferă goală de sticlă, cu un diametru de 6,8 centimetri și o grosime a peretelui de cel mult 1,3 milimetri. În tablou, Hristos ține și sfera la 25 de centimetri distanță de corpul său.

Ideea că Iisus Hristos ține în mână o sferă goală în tabloul de da Vinci nu este una nouă. Walter Isaacson, autorul unei biografii a lui Leonardo da Vinci, se îndoia că aceasta ar fi o simplă greșeală din partea renumitului savant. A fost mai degrabă o încercare a artistului de a da sferei „o calitate supranaturală”. Dacă Leonardo ar fi pictat într-adevăr distorsiunea în felul în care o bilă de cristal o reflectă, atunci o „reflecție redusă și inversă a hainelor și brațelor lui Hristos” s-ar vedea în sferă.

blank
Imagine: University of California

Pictura lui Leonardo da Vinci „Salvator Mundi” fusese considerată demult pierdută. În 2017, tabloul a fost scos la licitație pentru o sumă record de aproximativ 383,6 milioane de euro. Potrivit casei de licitații Christie’s, aceasta a făcut-o drept cea mai scumpă pictură vândută vreodată la licitaţie. În prezent, “Salvator Mundi” se află în proprietate privată.

Orgoni Crystal