Maxim Gorki, scriitorul rus care a avut curaj să şteargă pe jos cu Lenin, Stalin şi Troţki – cei mai puternici conducători bolşevici din Rusia


Maxim Gorki a fost un mare scriitor rus, dar şi bolşevic. Înainte de a deveni scriitor, el a vagabondat prin Rusia. În 1905, el a scris celebra piesă de teatru „Copiii soarelui”, a cărei acțiune era plasată în timpul epidemiei de holeră din 1862.

În timpul primului război mondial, apartamentul lui din Petrograd al lui Gorki s-a transformat în centrul de comandă al bolșevicilor. Însă, la doar două săptămâni de la victoria Revoluției din Octombrie el îi critica pe liderii bolşevicilor: „Lenin și Troțki n-au nici cea mai vagă idee despre drepturile omului. Ei sunt deja corupți de otrava murdară a puterii, asta se vede după lipsa de respect nerușinată față de libertatea cuvântului și față de alte libertăți civice pentru care a luptat democrația”.

Deşi prieten cu Lenin, Gorki ajunge în 1918 să-l taxeze pe liderul bolşevic drept „un aventurier” trădător al intereselor muncitorimii ruse. În gazeta sa, „Novaia Jizn”, Gorki critică dur teroarea dezlănţuită de bolşevici. Stalin se pronunţă maliţios contra lui Gorki, prevăzându-i aruncarea la „arhiva fără întoarcere”, dacă nu se cuminţeşte. Gorki scrie şi o piesă contra mârşăviilor bolşevice, dar fără şanse de reprezentare, plus că noul şef de la Petrograd, Zinoviev, dispune percheziţie la marele scriitor, ca pe vremea ţarului şi suprimă obraznica gazetă, probabil la semnalul lui Lenin.

Scrisorile lui Lenin către Gorki din 1919 conțin amenințări: „Te sfătuiesc să-ți schimbi anturajul, vederile, acțiunile, altfel viața și-ar putea întoarce fața de la tine.”

În 1921, prietenul apropiat lui Gorki, Nicolai Gumiliov, este arestat de poliţia secretă bolşevică. Gorki s-a deplasat personal la Moscova, obținând chiar de la Lenin personal ordinul de eliberare al lui Gumilov, dar, la întoarcerea la Petrograd, a aflat că prietenul său fusese deja împușcat. Văzând atmosfera în care se afla, Gorki a emigrat în Italia, unde a stat timp de 8 ani, până în 1929.

Apoi, Stalin a dorit ca Gorki să se reîntoarcă în ţară, pentru a crea o victorie propagandistică majoră a regimului sovietic. El a fost decorat cu Ordinul Lenin și i s-a dat o reședință de lux în Moscova. Ulterior, Gorki a fost plasat în mod neașteptat sub arest la domiciliu în casa sa din Moscova. El a murit în iunie 1936, existând suspiciunea că el ar fi fost ucis de un agent, aflat în subordinea şefului NKVD din acea perioadă, Nikolai Ejov.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock