Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Nichita Stănescu, geniu poetic, dar beţiv şi fără dinţi

 • 128
 •  
 •  
 •  
  128
  Shares

nichita-stanescuDespre Nichita, toată lumea credea că-i sărac lipit. Nu era aşa, poate doar în tinereţe. Era poet consacrat şi câştigă mult pentru vremea aceea, dar era şi un mare ripisipitor. Cheltuia în jur de 10.000 de lei când salariul mediu era de 1.000 de lei. Nichita câştiga cam 5.000 de lei, leafă primită pentru un post onorific la „România literară”. Restul câştiga din drepturi de autor. Deşi cheltuitor peste măsură, Nichita îşi contabiliza atât chefurile cât şi împrumuturile pe care le făcea altor scriitori. Toate erau trecute cu sfinţenie într-un carnet, unde apăreau inclusiv „datornicii”.

În tinereţe era un bărbat frumos. Mai târziu însă din cauza alcoolului se buhăise, nu mai avea nici dinţi în gura iar faţa îi era cianotică. Şi totuşi nu era femeie care să-i reziste. Nichita trăgea tot timpul la o cârciumă pe lângă Palatul Elisabeta, acolo unde cânta şi Johnny Raducanu. Într-o seară, la şueta lui Nichita participa şi o tânără blondă. Cu greu Nichita a convins-o să se întâlnească cu el, lângă Piaţa Amzei, unde locuia poetul. Nerăbdător, Nichita a ieşit pe stradă în întâmpinare. Dând cu ochii de nişte militeni, fără ca aceştia să-i ceară, Nichita se legitimează. Fata a văzut scena de departe şi a plecat. O altă iubire a lui Nichita a fost o văduvă cu un copil, Ionica îi spunea, şi pe care Nichita o vizită în mai toate weekendurile. Ionica l-a părăsit şi-a plecat în Franţa.

Din pahar în pahar, Nichita a început să coboare treptat pe panta „sfârşitului”. În august 1981 are prima criză hepatică iar o lună mai târziu se internează la Fundeni. Sfârşitul şi l-a găsit tot după o petrecere de pomină. Pe 9 decembrie 1983 participa la o nuntă a unor prieteni la Turnu Severin. Se întoarce pe 12 decembrie în Bucureşti. Seara târziu criza de ficat reapare. Este dus cu Salvarea de urgenţă la spital, însă prea târziu. Într-o marţi, 13, Nichita se stinge. Oficial, Nichita Stănescu, poetul român cel mai aproape de premiul Nobel, a murit în urma unui stop cardio-respirator. În realitate, la autopsie, s-a constat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Şi-l băuse pe tot.


 • 128
 •  
 •  
 •  
  128
  Shares
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu