Celsus a fost un scriitor grec din secolul al II-lea care a criticat creştinismul, văzându-l ca pe o ameninţare asupra lumii. Întreaga sa operă s-a pierdut, dar atunci când marele teolog creştin Origene (din secolul al III-lea) a răspuns acuzaţiilor lui Celsus în opera „Împotriva lui Celsus”, Origene a păstrat o parte din citatele lui Celsus. Să vedem unele din atacurile scriitorului grec împotriva lui Iisus şi a creştinismului:
Celsus îl acuză pe Iisus că ar fi inventat naşterea sa dintr-o virgină, iar despre El a mai spus că „s-a născut într-un sat evreiesc, dintr-o femeie sărmană de la ţară, ce-şi câştiga existenţa prin tors, şi care a fost alungată de soţul ei, ce era tâmplar, întrucât a fost acuzată de adulter; după ce a fost alungată de soţul ei şi a hoinărit o perioadă, ea a dat naştere lui Iisus, un copil nelegitim. Acesta s-a angajat ca servitor în Egipt, şi, după ce a obţinut unele puteri miraculoase, de care egiptenii erau mândri, s-a întors în ţara sa şi s-a proclamat Dumnezeu”.
Vorbind despre Dumnezeu şi Fiul lui Dumnezeu, Celsus spune: „Dacă Dumnezeu doreşte să salveze omenirea din ghearele răului, de cel El şi-a trimis Spiritul său doar într-un colţ al Pământului? El ar fi trebuit să apară în mai multe trupuri, pe care să le fi trimis în toate colţurile lumii”.
Bun, Celsus era un filozof clasic grec, care nu credea în creştinism (era şi normal), în acea perioadă creştinismul fiind abia la începuturi. Ce mi se pare interesant în aceste descrieri e faptul că Celsus confirmă existenţa creştinismului şi a lui Iisus (chiar dacă el personal era împotriva lor), fiind un martor apropiat al celor evenimente istorice. A nu se uita că începând cu secolul al XVIII-lea şi până în timpurile noastre au apărut tot felul de scriitori care au negat chiar existenţa lui Iisus şi a creştinismului (Constantin-François Volney, Charles François Dupuis sau Bruno Bauer).