Adevăratul Shakespeare ar fi fost, de fapt, un agent secret englez şi scriitor, care şi-ar fi înscenat moartea?


Poate unul dintre cei mai mari scriitori englezi a fost William Shakespeare. Dacă e să luăm versiunea oficială, modestul actor s-a născut în 1564, fiind fiul unui negustor de lână şi de piele. După ce a absolvit şcoala din Stradford, Shakespeare a devenit, la 13 ani, ucenic. La 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, fiica unui fermier.

În 1592, Shakespeare s-a angajat într-o trupă de actori, apoi, a jucat la teatrul Globe, la Londra. A devenit conducătorul unei companii teatrale pentru care a scris câteva piese, cea mai mare parte a lucrărilor sale fiind scrisă între anii 1591 si 1610. Dintre lucrările sale celebre, amintim „Hamlet”, „Othello”, „Romeo şi Julieta”.

Pe la 1610, Shakespeare a părăsit Londra pentru a reveni la Stratford, unde a dus o existenţă de proprietar rural. A murit pe 23 aprilie 1616.

Totuşi, Shakespeare este un personaj misterios. În primul rând, nu există niciun manuscris al operelor sale; piesele sale a trebuit uneori să fie adaptate, pentru a putea fi jucate. Un actor n-ar fi putut scrie piese ce puteau fi jucate?

Apoi, un lucru foarte important… Piesele lui Shakespeare se desfăşoară în epoci şi în locuri foarte variate: în Roma antică pentru Iulius Cezar, Veneţia şi Cipru pentru Othello,  Danemarca pentru Hamlet, Franţa Evului Mediu pentru Henric al VI-lea etc. Un simplu actor ca Shakespeare a fost în stare să dea viaţă unor personaje din atâtea epoci şi din atâtea ţări?

Şi, nu în ultimul rând, se spune că Shakespeare nu iubea cărţile şi asta pentru că în testamentul său nu pomeneşte de ele. Iar cele două fiice ale sale nici nu ştiau să scrie. De asemenea, s-a calculat că opera lui Shakespeare conţine circa 15.000 de cuvinte, autorul trebuind să cunoască şi limbile spaniolă, italiană, franceză, să fie la curent cu problemele de drept, cu ştiinţele oculte, cu heraldica, etc.

În concluzie, există o disproporţie dintre un personaj modest şi o operă gigantică; de aceea, s-a pus întrebarea dacă William Shakespeare nu era un pseudonim al unui scriitor genial, dornic să rămână în anonimat.

S-a propus mai mulţi candidaţi: omul de stat, savantul şi filozoful Francis Bacon (1561-1626), presupus fiu nelegitim al reginei Elisabeta I, Roger Manner, al cincilea conte de Rutland, William Stanley (1561-1642), al saselea conte de Derby, Edouard de Ver, al saptesprezecelea conte de Oxford, dar şi poetul şi autorul dramatic englez Christopher Marlowe.

Christopher Marlowe s-a născut în 1564, ca şi Shakespeare, şi se presupune că ar fi murit în 1593, fiind înjunghiat într-o încăierare într-un cabaret. Dar, e posibil ca Marlowe să nu fi murit chiar atunci şi să fi continuat să trăiasca în secret. Şi în această perioadă, el ar fi scris piesele atribuite lui Shakespeare.

Alte puncte comune între cei doi oameni: Marlowe făcea parte dintr-o trupă de actori şi a scris şi el piese de teatru. Din piesele lui putem cita: Tamerlan cel Mare (1587) şi Masacrul din Paris (1589). Mai mult sau mai puţin agent secret, Marlowe a avut o viaţă agitată. El s-a discreditat din cauza ateismului sau şi din acest motiv ar fi socotit că ar fi mai prudent să dispară în 1593 şi s-ar fi ascuns la un protector, poate contele de Oxford; la resedinţa acestuia ar fi scris operele lui Shakespeare.

Astăzi, istoria păstrează amintirea unui om a cărui viaţă modesta a contrastat cu strălucirea operei sale…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock