Cum a fost “sfârşitul lumii” în vechime, conform amerindienilor? Soarele nu a mai apărut, iar “monştri de foc” i-au ucis pe oameni… Să fie vorba de explozia unei planete între Jupiter şi Marte?

 • 141
 •  
 •  
 •  
  141
  Shares

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Bernardino de Sahagun (1500-1590) a fost un cunoscut misionar și cercetător al culturii mayașe. Acest călugăr francis­can a întreprins cercetări nu doar ale limbii aztecilor, ci și a limbii indienilor nahua. Acest grup de populații indiene exista deja în vremea toltecilor – aproximativ 100 î.Hr. Limba lor, nahuatl, era vorbită de cea mai mare parte a populației rurale în vremea lui Bernardino de Sahagun.

Bernardino de Sahagun era șeful Colegiului Santa Cruz de pe coastele caraibiene, care erau vizitate de numeroși indigeni. Sahagun stătea printre ei săptămâni de-a rândul, le cultiva prietenia și îi întreba ce ști­au despre trecutul triburilor lor. El a consemnat răspunsurile în cartea sa “Historia General de las Cosas de Nueva Espana” (“Istoria generală a lucrurilor din Noua Spanie”). În ea, popoare­le indigene își descriu frica de fenomenele cerești:

“Când a venit noaptea, toată lumea era înspăimântată, oamenii se așteptau, așa cum spuneau, ca sfredelul de foc să cadă cum nu trebuie. Pe urmă, toți ar fi fost distruși, ar fi venit sfârșitul, s-ar fi făcut noapte pentru totdeauna. Soarele nu ar mai fi răsărit, astfel încât s-ar fi făcut complet întuneric. Monștri tzitzitzimi ar fi venit și i-ar fi omorât pe oameni… și nimeni nu s-a întins pe pământ, se spunea, ci oamenii s-au urcat pe acoperișu­rile plate. Într-o mare măsură, toată lumea a fost stăpânită de credința ocultă că trebuie să se teamă de ceruri, de stelele al căror nume este „cele multe” și de „sfredelul de foc”.

Interesant e faptul că într-un articol din 2018 – Vechii azteci cunoşteau un mare secret al sistemului nostru solar: explozia unei planete dintre Marte şi Jupiter – vorbeam despre o lucrare aztecă, denumită „Codex Chimalpopoca”, în care se vorbeşte despre faptul că în vechime pe Terra “a plouat cu foc, iar locuitorii au fost arşi”. Să fie vorba de praful cosmic şi bucăţile rămase ca urmare a exploziei unei planete între Marte şi Jupiter?


 • 141
 •  
 •  
 •  
  141
  Shares