Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Terifianta predicţie a marchizului de Cazotte: el a ghicit exact soarta tragică a unor personalităţi importante din Franţa. Cum a reuşit?


În primăvara lui 1788, Jean-Francois de La Harpe, critic și dramaturg, era invitat la o cină în Paris. Nu era o cină obișnuită, pentru că la ea luau parte câteva persoane foarte influente și faimoase. Printre oaspeți se aflau marchizul de Condorcet, matematician și om politic; Jean Sylvain Billy, principalul astronom al Franței la vremea aceea; Chretien de Malesherbes, politician; Felix Vicq-d’Azyr, medicul reginei și Sebastien de Chamfort, un scriitor la modă. Dar observațiile unui alt invitat, marchizul de Cazotte, aveau să rămână însemnate pentru posteritate în jurnalul lui de La Harpe.

Jacques Cazotte era scriitor, dar era pasionat de științele oculte și avea o reputație de clarvăzător. În acea noapte, se discuta despre starea societății franceze contemporane. Cazotte le-a spus tuturor că revoluția e pe cale să se producă (s-a întâmplat în 1789), însă ea nu va aduce nimic bun celor prezenți.

Apoi, marchizul de Cazotte a prezis sistematic soarta fiecăruia dintre cei prezenți. L-a informat pe Condorcet că îl va înșela pe călău otrăvindu-se în celula sa de închisoare; Chamfort își va tăia venele de disperare; Vicq-d’Azyr va muri de asemenea prin tăierea venelor; iar Malesherbes și Bailly vor fi ghilotinați. Oaspeții au reacționat cu un amestec de oroare și amuzament, nesiguri dacă nu cumva romancierul juca vreun joc. Când Cazotte a ajuns la de La Harpe, i-a prezis că acest ateu înrăit avea să moară creștin. În acel moment, oaspeții s-au relaxat. Ultima afirmație fusese, pentru ei, dovada că totul nu era decât o farsă: dacă La Harpe va deveni creștin, atunci toată lumea va trăi veșnic!

Cazotte n-a terminat: a previzionat în viitorul apropiat în Franţa rupturi sociale enorme, morți cumplite şi faptul că vor muri şi femei, inclusiv „prințese mari”. Se referea, bineînţeles, la regina Franţei, Maria Antoaneta.

De La Harpe a fost atât de tulburat de aceste predicții, încât și le-a notat când a ajuns acasă. Însemnările lui nu aveau să fie publicate decât după ce majoritatea predicțiiior lui Cazotte deveniseră realitate. Revoluția Franceză a izbucnit în 1789. În mai puțin de 5 ani, Bailly și Malesherbes ajunseseră pe eșafod, Condorcet se otrăvise, iar Chamfort își tăiase venele. Vicq-d’Azyr avea să moară, nu cu venele tăiate, ci de febră. Cu toate acestea, dacă n-ar fi murit mai înainte, „tratamentul” pentru febră în acele zile era tăierea venelor.

Dar, chiar şi De La Harpe s-a convertit la creștinism! În închisoare, el l-a descoperit pe Dumnezeu. Odată eliberat, a devenit profund religios și a murit în 1803 într-o mănăstire. Relatarea sa despre evenimentele din seara acelei cine nu au fost publicate decât în 1806, dar există afirmații făcute sub jurământ că aceste întâmplări s-au petrecut cu adevărat și nu au fost imaginate ulterior. De fapt, există dovezi certe că relatarea a circulat cu mulți ani înainte să fie publicată.