O puternică emisie radio rapidă a fost observată într-un magnetar aflat la 30.000 de ani-lumină în galaxia noastră… Niciodată nu a mai fost înregistrat aşa ceva!


Astronomii care lucrează la telescopul CHIME au înregistrat o puternică emisie radio provenind de la un magnetar aflat în galaxia noastră, Calea Lactee. Particularitatea acestei descoperiri este dată de faptul că emisia coincide cu o perioadă de activitate crescută a magnetarului. Şi, dacă descoperirea este confirmată, magnetarul va deveni sursa de emisie radio rapidă cea mai aproape de Pământ.

Emisiile radio rapide (Fast Radio Burst – FRB, în limba engleză) – sunt scurte (până la mai multe milisecunde), dar au impulsurile radio puternice. Descoperirea lor a fost accidentală și a avut loc în 2007, devenind în curând clar că acestea ar putea fi de natură extraterestră (deci, nu provin de pe Pământ). Până în prezent, s-au înregistrat aproximativ o sută de astfel de emisii, care pot fi asociate cu stele neutrononice, pulsari, civilizații extraterestre și alte fenomene cosmice asemănătoare.

În 2018, a fost posibil să se stabilească faptul că emisia radio rapidă de la sursa FRB 121102 ar putea apărea datorită unui pulsar rotativ. Apoi, au mai fost descoperite încă alte 8 surse de FRB-uri simultane. Până acum, toate descoperirile de FRB-uri au fost stabilite ca provenind din afara galaxiei noastre, sursa FRB cea mai apropiată de de noi aflându-se într-o galaxie spiralată mare.

Pe 27 aprilie 2020, magnetarul SGR 1935 + 2154, asociat cu rămășița de supernovă SNR G57.2 + 0,8 din Calea Lactee, situat la 30.000 de ani-lumină de noi, a cunoscut o activitate. Se credea anterior că acest magnetar este o sursă de explozii de raze gamma. El a devenit astfel ținta observațiilor pentru telescopul spațial Swift, pentru observatorul AGILE, pentru telescopul NICER montat pe Staţia Spaţială internaţională, precum și pentru alte telescoape.

Pe 28 aprilie 2020, telescopul canadian CHIME a înregistrat o emisie radio rapidă puternică din magnetar. O analiză a datelor de arhivă CHIME, începând cu sfârșitul anului 2018, nu a dezvăluit în trecut evenimente similare legate de acest magnetar.

Oricum, oamenii de ştiinţă încă nu-şi dau seama de mecanismul de apariţie al acestor emisii radio rapide.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): astronomerstelegram.org