Cum s-a prăbuşit o mare stea americană într-un accident de avion mortal

755

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

O mare actriţă, uitată astăzi aproape de tot, a fost Carole Lombard (1908-1942), născută Jane Alice Peters. Ea a jucat în peste 40 de filme în “epoca de aur hollywoodiană” şi a avut o mulţime de roluri, de la manichiuristă şi până la vedetă de cinema.

Fata a fost descoperită în timp ce juca softball pe stradă și a fost distribuită în primul său filmul “Perfect Crime”, la vârsta de 12 ani. Ea a învăţat de la fraţii ei să înjure ca un birjar, iar limbajul ei colorat a devenit unul dintre elementele ei semnificative. La vârsta de 16 ani, Carole a câștigat un contract cu Fox, reziliat după ce a rămas cu niște destul de vizibile pe față, în urma unui accident de mașină. Câțiva ani mai târziu, a luptat pentru a recâștiga terenul pierdut, revenind ca actriță în comedii trăsnite.

Carole a frânt inimile multor bărbaţi, colegi din platourile de filmare, dar şi provoca multe urale şi salutări din partea echipei cinematografice. Femeia a fost căsătorită de două ori – prima dată cu actorul american William Powell, iar a doua oară cu alt actor celebru, Clark Gable.

Din păcate, Carole Lombard a murit la doar 34 de ani, în plină glorie actoricească. Dar, ce s-a întâmplat mai exact? Când SUA a intrat în cel de-al doilea război mondial, la sfârșitul anului 1941, Lombard s-a dus în statul natal – Indiana, pentru o întrunire în care a reuşit să lămurească mai mulţi milionari să investească în obligaţiuni de război americane. Ea a avut succes, reuşind să strângă peste 2 milioane de dolari într-o singură seară. Ea trebuia să se întoarcă la Los Angeles cu trenul, dar Lombard era nerăbdătoare să ajungă mai repede acasă și a hotărât să zboare cu avionul. Mortală alegere!

Mama lui Carole s-a temut să zboare și a insistat ca actriţa să-și urmeze planurile inițiale de călătorie. Lombard a sugerat să dea cu banul; a câştigat versiunea cu avionul.

La primele ore de dimineață ale zilei de 16 ianuarie 1942, Lombard şi mama ei s-au urcat într-o aeronavă Transcontinental pentru a se întoarce în California. După alimentarea cu combustibil în Las Vegas, zborul TWA 3 a decolat la ora 19:07 și s-a prăbușit în Munţii Potosi, la 51 km de aeroportul Las Vegas. Toate cele 22 persoane de la bordul avionului, inclusiv Lombard, mama ei și 15 soldați ai armatei americane, au fost uciși instantaneu.

Cauza accidentului a fost determinată de incapacitatea pilotului și a echipajului de a naviga în mod corespunzător peste munții care înconjoară Las Vegas-ul. Ca precauție împotriva posibilității ca aeronavele japoneze inamice să intre în spațiul aerian american din Pacific, balizele de siguranță folosite pentru a direcționa zborurile nocturne au fost oprite, lăsând pilotul și echipajul zborului TWA fără avertizări vizuale ale munților în calea lor de zbor. Şi astfel, s-a prăbuşit o mare stea a cinematografiei americane…