Harta fluvială a planetei Marte: o imagine de 8 trilioane de pixeli, realizată după 18 ani de muncă!


A fost nevoie de 15 ani de sortare şi prelucrare a imaginilor și aproape 3 ani de îmbinare a acestora, pentru a crea cea mai mare imagine realizată vreodată, de 8 trilioane de pixeli, a suprafeţei planetei Marte. Acum, avem parte de o perspectivă completă asupra vechilor sisteme fluviale care acopereau odinioară câmpiile din emisfera sudică a „planetei roşii”. Aceste roci sedimentare, vechi de 3 miliarde de ani, precum cele de pe Pământ, s-ar putea dovedi ținte valoroase pentru explorarea viitoare a climei și tectonicii trecute de pe Marte.

Lucrarea, publicată în revista „Geology”, completează cercetările existente în istoria hidrologică a planetei Marte, prin cartografierea culmilor fluviale antice, care sunt în esență inversul albiei unui râu. Marte era odinioară o lume umedă, dovadă fiind urmele de lacuri, râuri și ghețari. Culmile (crestele) râurilor s-au format în urmă cu 3 – 4 miliarde de ani, când râurile mari, întinse, au depus sedimente în canalele lor. Sisteme similare pot fi găsite astăzi şi pe Terra, în locuri precum sudul statului Utah, în Valea Morţii din SUA și în deșertul Atacama din Chile. În timp, sedimentele s-au acumulat în canale; odată ce apa s-a uscat, acele culmi au fost tot ce mai rămăsese din unele râuri.

Culmile (crestele) sunt prezente doar în emisfera sudică, unde se află unele dintre cele mai vechi și mai accidentate terenuri ale lui Marte. „Aceste creste probabil erau pe toată planeta, dar procesele ulterioare le-au îngropat sau le-au erodat”, spune Jay Dickson, autorul principal al studiului. „Emisfera nordică este foarte netedă, deoarece a fost refacută, în primul rând de fluxurile de lavă”.

Imaginea ansamblată, de 8 trilioane de pixeli, acoperă aproape 100% din suprafaţa planetei Marte. O încercare anterioară de cartografiere a acestor creste a fost publicată în 2007 de Rebecca Williams, co-autoare a noului studiu, dar acea lucrare a fost limitată de acoperirea și calitatea imaginilor.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): geoscienceworld.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO