Între 6 şi 7 martie 2019, Luna a trecut între satelitul NASA Solar Dynamics Observatory și Soare, un fenomen numit tranzit lunar. Solar Dynamics Observatory a observat o eclipsă a Soarelui – o ciudată eclipsă care se poate observa numai din spaţiul cosmic. Astfel, discul negru al Lunii noi a trecut în fața Soarelui, şi-a inversat cursul și apoi a mai făcut-o o dată.
În timpul eclipsei, care a durat puțin peste 4 ore, a fost acoperit circa 82% din Soare. Astronomic vorbind, este vorba de o eclipsă solară inelară. Potrivit site-ului SpaceWeather.com, „dubla mișcare ciudată” a Lunii peste Soare este rezultatul mecanicii orbitale.
Atât satelitul NASA Solar Dynamics Observatory, cât și Luna orbitează Pământul, dar cu viteze diferite. Viteza satelitului NASA – 3 km/s este mai rapidă decât viteza Lunii de 1 km/s. Astfel, satelitul depășește Luna într-o direcție, apoi în cealaltă, în timpul eclipsei. Urmăriţi mai multe în acest videoclip YouTube.
De-a lungul timpului, satelitul Solar Dynamics Observatory a surprins mai multe obiecte cosmice misterioase, ca de exemplu o posibilă navă extraterestră de mărimea unei Lune, aşa cum puteţi citi în acest articol din 2014: O navă extraterestră de mărimea unei Lune, aflată în apropierea Soarelui, ar putea fi dovada existenţei unei civilizaţii “exotice” de gradul II!