Iată ce-au găsit astronomii: un „Jupiter” cu trei sori!


Universul este atât de mare încât este imposibil să nu găsești corpuri cereşti (planete sau stele) duplicate, sau care, cel puțin la suprafață, să pară a fi identice. Dar există, de asemenea, şi nenumărate corpuri cereşti ce par a fi unice, ca cel despre care vom vorbi în acest articol.

Astronomii au observat mai multe exoplanete asemănătoare lui Jupiter sau giganţi gazoşi care sunt apropiate de stele, dar KELT-4Ab este o planetă specială, cu trei sori, aflându-se în ceea ce este cunoscut ca fiind un sistem triplu stelar.

KELT-4Ab este de aproximativ 1,7 ori mai mare decât mărimea lui Jupiter, iar steaua sa principală, KELT-A, este de 40 de ori mai mare decât Soarele nostru. KELT-A mai are două stele-companioane mai mici, KELT-B și KELT-C, care sunt atât de îndepărtate încât necesită 4.000 de ani tereştri pentru a-și termina orbitele. Chiar și la această distanță, de 328 de ori mai departe decât Pământul este situat faţă de Soare, cele două stele strălucesc ca fel ca o Luna plină, deși printr-un telescop ar apărea ca niște simple puncte.

Uimitor mai este Universul nostru…


Lasă un comentariu