Ce-am face dacă am descoperi un asteroid gigant ar fi cale să lovească Pământul? Acesta a fost scenariul care s-a discutat cu tot felul de experţi, într-un exercițiu comun NASA-FEMA din 25 octombrie 2016, desfăşurat în El Segundo, California. FEMA este Agenţia Americană pentru Situaţii de Urgenţă, iar despre simulare s-a scris chiar pe site-ul NASA AICI (https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2016-288). Pun acest link de mai multe ori în articol (am să-i fac şi captură, pentru că nu vreau să aud de „fake news”).
Exerciţiul a constat într-o simulare (un posibil impact cu un asteroid fictiv), având o probabilitate de 2% de impact cu Pământul, pe data 20 septembrie 2020. Asteroidul simulat a fost estimat a avea inițial între 100 și 250 de metri diametru, cu posibilitatea de a se prăbuşi oriunde pe Pământ, inclusiv deasupra Statelor Unite. În scenariul fictiv, observatorii au continuat să urmărească asteroidul timp de 3 luni, folosind observațiile telescoapelor, iar probabilitatea de impact a urcat la 65%.
Odată ce observațiile au ajuns la nivelul lui mai 2017, probabilitatea de impact a sărit la 100%. Până în noiembrie 2017, s-a simulat că impactul prevăzut va avea loc undeva în sudul Californiei sau chiar în largul coastei californiene a Oceanului Pacific.
Desigur, totul a fost o simulare, însă, coincidență sau nu, asteroizii se apropie foarte mult de Pământ în ultima vreme. Pe 16 august 2020, un asteroid de dimensiunea unei mașini a zburat pe o distanță de 3.000 de km peste Oceanul Pacific, la est de Australia, dar NASA l-a ratat! Și ce ziceţi de asteroidul numit „2018 VP1”, care are aproximativ 6 metri diametru? Acest asteroid va trece la aproximativ 500 de km de planeta noastră, pe 2 noiembrie 2020, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale din SUA.
Desigur, pe 20 septembrie 2020 nu se va întâmpla nimic, însă ce rost au aceste exerciţii / simulări? Să ne pună în gardă? Se ne sperie ? Să ne ţină în teroare? Să fim pregătiţi pentru un eveniment catastrofal într-un viitor apropiat, de care doar EI ştiu?
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): jpl.nasa.gov