De la începutul anului 2019, NASA a avut o perioadă dificilă în ceea ce privește misiunea de explorare a planetei Marte. Oamenii de știință și astronomii din cadrul agenției spațiale americane au trebuit să-și ia rămas bun de la robotul spaţial Mars Opportunity, după ce o furtună de praf l-a făcut inoperabil.
La scurt timp după ce Opportunity „a decedat”, celălalt robot spaţial de pe Marte, Curiosity, a intrat într-o stare de „Safe Mode”, dintr-un motiv pe care NASA încă nu îl poate explica complet. Pierderea şi a robotului Curiosity ar putea fi devastatoare pentru încercările NASA de a explora suprafața planetei Marte, iar specialiştii americani au lucrat împreună pentru a se asigura că roboţelul nu va avea aceeaşi soartă ca şi Opportunity.
Laboratorul NASA Jet Propulsion a spus însă că problema care a făcut ca robotul Curiosity să intre în „Safe Mode” nu a fost nimic altceva decât o chestie temporară și că Mars Curiosity a reintrat în starea de funcționare completă, în prezent roboţelul examinând o rocă mare în Valea Midland de pe „planeta roşie”. Robotul nu a mai avut probleme de funcţionare, dar rămân întrebări asupra viabilității sale pe termen lung.
NASA spune că se depun eforturi foarte mari pentru a afla ce se află în spatele sursei de eroare. „Echipa de ingineri lucrează din greu pentru a înțelege problema care a avut loc pe Sol 2320, iar planurile viitoare vor fi dedicate activităților de diagnostic”, a explicat NASA într-o postare pe site-ul propriu. Specialiştii NASA spun că limitează comenzile către robot, astfel încât să se poată păstra jurnalul comenzilor care i-au fost date lui Curiosity înainte de intrarea în „Safe Mode”, în speranța de a descoperi ce a determinat problema.
Deşi NASA speră că această problemă a fost una minoră și că robotul Curiosity va continua să funcționeze la capacitate maximă, specialiştii nu pot să facă niciun prognostic în privinţa viabilităţii robotului.