„Cometa diavolului”, mai mare decât Everestul, va apare pe cerul nopţii în perioada următoare


Observatorii stelelor au o oportunitate unică de a vedea o cometă mai mare decât Everestul, care traversează cerul în această lună (martie 2024). Cunoscută oficial sub numele de Cometa 12P/Pons-Brooks, cometa a fost comparată cu șoimul Millennium din „Star Wars” pentru perechea de „coarne” văzută în imagini. Astfel, ea a mai fost numită şi „cometa diavolului”.

Astronomii amatori au făcut deja fotografii ale cometei cu telescoape specializate, dar în curând va fi vizibilă cu ochiul liber. Pentru a vedea cometa 12P/Pons-Brooks, priviți spre vest pe cerul nopții și căutați „Marele pătrat a lui Pegasus”: cele patru stele cu luminozitate aproape egală (Scheat, Alpheratz, Markab şi Algenib). În următoarele săptămâni, cometa se va deplasa din constelaţia Pegasus către constelaţia Berbecului.

Cometa și-a crescut brusc luminozitatea de aproape 100 de ori faţă de 31 octombrie 2023 și a continuat să devină mai strălucitoare în zilele următoare. „Cometa diavolului” face o orbită în jurul Soarelui la fiecare 71 de ani și este văzută de pe Pământ o singură dată în acea perioadă, ceea ce o face să fie o experiență de o dată în viață. Pons-Brooks se va apropia la 116,8 milioane de kilometri de Soare pe 21 aprilie 2024. Iar pe 2 iunie 2024, se va apropia de Pământ la 232 de milioane de kilometri.

Cu toate acestea, dacă vă aflați în emisfera nordică, cel mai bun moment pentru a o vedea va fi sfârșitul lunii martie 2024. Deși este dificil de prezis aspectul și luminozitatea unei comete, publicul ar trebui să caute ceea ce arată ca „un bulgăre de zăpadă murdar cu formă neregulată”. Ideal este să mergem într-un loc cu o vedere clară a orizontului în vest și să alegem o noapte cu cer senin, pentru a vedea cometa care devine vizibilă cu ochiul liber.

Paul Strom, astrofizician la Universitatea din Warwick, a spus într-o declarație: „În acest moment, una dintre cele mai strălucitoare comete periodice cunoscute se îndreaptă spre Soare. Este o cometă mare, comparabilă cu muntele Everest. Se așteaptă să atingă o magnitudine de 4,5, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie vizibilă dintr-un loc întunecat în Marea Britanie”.

După ce se va apropie de Soare, roca spațială va fi aruncată gravitațional în sistemul solar exterior și nu se va întoarce până în 2095. Cometele sunt formate dintr-un nucleu de gheață, praf și particule mici de rocă, înconjurate de o „comă” exterioară – un nor nebulos de gaze.


Lasă un comentariu