Un telescop spaţial a fost desfăşurat în Lacul Baikal, cel mai adânc lac din lume. De ce?


Situat în regiunea muntoasă a Siberiei, la nord de granița mongolă, Lacul Baikal este cel mai adânc lac din lume și are multe secrete subacvatice interesante de dezvăluit. Motivul pentru care Lacul Baikal este atât de adânc este că se află într-o zonă activă de rift continental.

Sâmbătă, 13 martie 2021, oamenii de știință au desfășurat un telescop spațial gigant în Lacul Baikal. Ce se așteaptă să găsească oamenii de știință?

Telescopul, numit Baikal-GVD (Gigaton Volume Detector), nu va căuta ruine subacvatice sau animale exotice care trăiesc sub ape. În schimb, acest uriaș telescop subacvatic va privi adânc în Univers din apele curate ale lacului Baikal.

Fiind unul dintre cele mai mari telescoape spațiale subacvatice din lume, Baikal-GVD a fost special conceput pentru a observa neutrinii, cele mai mici particule cunoscute în prezent. Neutrinii sunt particule fundamentale care s-au format prima dată în prima secundă a Universului timpuriu, înainte ca atomii să se formeze. De asemenea, acestea sunt produse în mod continuu în reacțiile nucleare ale stelelor, cum ar fi Soarele nostru, și în reacțiile nucleare de aici pe Pământ.

Oamenii de știință din Rusia, Germania, Cehia, Polonia și Slovacia au săpat o gaură dreptunghiulară în suprafața înghețată a Lacului Baikal, iar Baikal-GVD a fost scufundat la o adâncime de 700-1300 metri.

Studiul neutrinilor este extrem de provocator pentru astrofizică, deoarece aceste particule subatomice au o interacțiune foarte mică cu materia și, prin urmare, sunt atât de dificil de detectat.

„Un telescop cu neutrini care măsoară jumătate de kilometru cub este situat chiar sub picioarele noastre”, a declarat Dmitri Naumov de la Institutul Comun de Cercetări Nucleare. În câțiva ani, telescopul va fi extins pentru a măsura un kilometru cub, a mai spus Naumov.

Telescopul Baikal va rivaliza cu Ice Cube, un gigantic observator de neutrini îngropat sub gheața din Antarctica la o stație de cercetare americană de la Polul Sud.

Oamenii de știință ruși spun că telescopul este cel mai mare detector de neutrini din emisfera nordică, iar lacul Baikal – cel mai mare lac de apă dulce din lume – este ideal pentru adăpostirea observatorului plutitor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO