Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Cea de-a „patra revoluţie industrială” se află în toi: vine peste noi Inteligenţa Artificială!


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Până acum, în lume au existat 3 revoluţii industriale, ce s-au dezvoltat cam odată la un secol. Dacă la sfârşitul secolului al XVIII-lea avem prima revoluţie industrială, odată cu inventarea maşinii cu aburi şi a fabricilor, la sfârşitul secolului al XIX-lea avem parte de a doua revoluţie industrială (producţia de masă, oţel, electricitate etc.), iar la sfârşitul secolului al XX (anii 1970-1990), există cea de-a treia „revoluţie industrială” (calculatoarele şi Internetul).

Acum însă, la nici 30 de ani de la ultima „revoluţie industrială”, se pare că am intrat deja în a patra revoluţie, cea a Inteligenţei Artificiale, care este mult mai avansată decât credem noi acum. Pe măsură ce oamenii de știință continuă să facă mașinile din ce în ce mai inteligente, unii se întreabă “ce se întâmplă atunci când computerele devin prea inteligente? Mai pot fi ele oprite de oameni”? Vor amenința într-o zi rasa umană? Un studiu recent (vedeţi AICI) concluzionează că este posibil să nu existe nicio modalitate de a opri creșterea inteligenţei mașinilor. Astfel, oamenii nu ar putea împiedica “Super Inteligența Artificială” să facă tot ceea ce vrea, inclusiv să distrugă specia umană.

Miliardarul Elon Musk, prin compania sa, Neuralink, este implicat în dezvoltarea tehnologiei „cordonului neuronal”, care va permite oamenilor să comunice direct cu anumite dispozitive doar prin puterea gândului. Acest lucru ar permite uploadul (încărcarea) sau downloadul (descărcarea) gândurile în timp real și accesarea informațiilor conținute pe dispozitive fără a mai fi nevoie pentru a accesa o interfață fizică.

Viziunile distopice ale lui Elon Musk, dar şi a altor miliardari, presupun crearea unei civilizaţii de „Inteligenţă Artificială”, în care, în locul oamenilor să existe “super-cyborgi”.

Klaus Schwab, președintele executiv al Forumului Economic Mondial, autorul cărții ”A IV-a Revoluție industrială”, spunea la un moment dat că ”A 4-a revoluție industrială ne va afecta viața complet. De fapt ne va schimba pe noi, propria noastră identitate, și desigur va aduce în discuție politici și dezvoltări precum traficul inteligent, guvernarea inteligentă, orașele inteligente”.


Lasă un comentariu