Povestea extraordinară a Măriucăi Zaharia, fetiţa de 12 ani care a devenit eroină naţională… Să n-o uităm niciodată!


Şi, dacă tot pe 1 iunie a fost „ziua copilului”, să vorbim despre o întâmplare extraordinară legată de un copil, care a devenit un erou. Mai precis o eroină – Măriuca Zaharia, care s-a jertfit pentru patrie la doar 12 ani! Frumos exemplu pentru generaţiile actuale de copii.

Să citim un fragment din „Povestiri istorice” a lui Dumitru Almaş:

„Măriuca trăia în satul Răzoare, la casa bunicului ei, Ion Zaharia. Frontul a ajuns în dreptul satului lor şi acolo se da o cumplită bătălie între armata română şi cea germană. De aceea satul a fost evacuat, iar sătenii au plecat; numai moş Ion Zaharia a rămas în casa lui. A săpat şanţ adânc în livadă, aici ascunzându-se ori de câte ori nemţii bombardau satul.

Soldaţii români au instalat un post de observaţie tocmai în nucul cel înalt şi stufos din livada lui Moş Zaharia. Un ostaş urca în vârful acelui pom, se aşeza pe ramurile mai groase, ascuns în frunze. Şi de acolo, cu un binoclu, supraveghea mişcările duşmanului. Ceea ce vedea, povestea sergentului care sta jos, la tulpina nucului, cu receptorul telefonului în mână. Sergentul transmitea artileriştilor, prin telefon, cele văzute”.

Fata deprinse arta observaţiei, înlocuindu-l pe ostaşul din copac, dupa ce acesta a fost lovit de duşmani. Astfel, ea ajută Armata Rromână în luptă, cu informaţii preţioase despre inamic…până când postul de observaţie a fost deconspirat de către nemţi. Aceştia au ucis fetița cu o lovitură de tun. Avea doar 12 ani şi o chema…Măriuca Zaharia.

Drept recunoaştere a meritelor ei, a fost îngropată în Mausoleul eroilor de la Mărăşeşti.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO