Mareşalul Antonescu înainte de executare: „Nu sunt supărat pe rege şi-i mulţumesc…”, deşi regele Mihai l-ar fi putut salva de la moarte


Astăzi, 1 iunie, se împlinesc 76 de ani de la execuția Mareşalului Ion Antonescu, executat la ordinul Moscovei. Desigur, există controverse legate de personalitatea sa (legate de execuţia evreilor, de faptul că a continuat războiul împotriva URSS şi după ce Armata Română a trecut Nistrul, sau de participarea sa alături de Hitler la cel de-al doilea război mondial). Însă,  Mareşalul Antonescu a avut o modalitate demnă de a trece în tărâmul morţii, fără a purta pică sau sentimente neîmplinite de răzbunare.

Astfel, în ultima scrisoare a mareşalului trimisă de la Jilava soţiei sale, Maria, cu o zi înainte de execuţie, el a spus multe lucruri extraordinare, din care am spicuit:

* Am stat cu capul sus şi fără teamă în faţa judecăţii, după cum stau şi-n faţa Justiţiei Supreme.
* Judecata de astăzi nu mă înjoseşte şi nu mă atinge; judecata de mâine va fi dreaptă şi mă va înălţa.
* Nimeni în această ţară nu a servit poporul de jos cu atâta dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu.
* Sunt pregătit să mor, după cum am fost pregătit să sufăr.
* Am fost un învins, au fost şi alţii, mulţi alţii. După dreapta judecată, istoria i-a pus la locul lor. Mă va pune şi pe mine.
* Să răspundem la ură cu iubire, la bine cu mângâiere, la nedreptate cu iertare.
* Spune-i Regelui că nu plec supărat pe el. Mai mult, spune-i că îi mulţumesc că mi-a dat prilejul să mă aşez cu un minut mai devreme lângă martirii Neamului, care au luptat pentru gloria şi mărirea lui.

O scrisoare de adio extraordinară… Şi mai cu seamă se remarcă faptul că Antonescu nu-i poartă pică regelui Mihai pentru condamnarea sa, mai ales că regele, dacă ar fi dorit cu adevărat, ar fi putut să-l salveze pe mareşal de la moarte.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO