Unul dintre cele mai misterioase cazuri poliţiste din lume: dispariţia mogulului canadian Small Ambrose. Accident sau a fost omorât?


Ambrose SmallDispariția în 1919 a mogulului Small Ambrose (din Toronto, Canada) rămâne unul dintre misterele cele mai mari ale lumii. Small, născut în ianuarie 1863, a început ca aprod, iar, în următorii 40 de ani, el şi-a construit un imperiu de teatru, acumulând o avere imensă. Pe 1 decembrie 1919, Small şi-a vândut afacerile pentru 1,7 milioane dolari (o sumă imensă în acea perioadă), pe care a depus-o în contul său bancar. În seara următoare, pe 2 decembrie 1919, el a părăsit biroul, în jurul orei 6 seara. F. W. M. Flock, avocatul lui Small, a fost ultima persoană care l-a văzut pe milionar în viaţă. După ce Small şi-a părăsit biroul și şi-a cumpărat un ziar de la un colţ de stradă, el dispăru în noaptea rece, nemafiind văzut din nou. În anii următori, dispariția de Ambrose Joseph mici a devenit unul dintre misterele cele mai senzaționale din lume.

Small a fost un jucător cunoscut, un afemeiat și un om de afaceri nemilos. Cazul a provocat o senzație, mai ales când soția lui Small, Theresa, a oferit o recompensă de 50.000 de dolari, cea mai mare în acea perioadă. Cu toate acestea, nicio cerere de  răscumpărare nu a fost făcută vreodată și niciun cadavru nu a fost descoperit vreodată.

Fără vreun cadavru şi fără vreun bilet de răscumpărare, autoritățile erau cu mâinile legate şi, practic, nu puteau merge mai departe. În disperare, Poliţia din Toronto a trimis în 1922 o copie a dosarului lui Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului Sherlock Holmes, în speranța că ar putea face lumină cu privire la această dispariție misterioasă. Deși a manifestat interes, Conan Doyle nu a găsit timpul necesar pentru a investiga cazul în mod corespunzător.

Marea majoritate a averii mogulului i-a revenit soţiei sale, Theresa, iar o mică parte din avere au ajuns şi la cele două surori ale milionarului. La un an după moartea doamnei Small (în 1936), Patrick Sullivan, editorul unui tabloid din Toronto, a susţinut o poveste conform căreia Theresa ar fi plătit un asasin cu 20.000 dolari pentru a-i ucide soțul, ea semnând chiar şi o mărturisire înainte de moartea ei. Presupusul criminal a recunoscut că Theresa l-a convins să producă acest asasinat. Dar, un judecător a respins acțiunea, citând mărturia ca un fals.

În anii de după dispariția sa, au existat rapoarte de observare a lui Ambrose Small în Londra, Franța, Mexic și America de Sud, dar niciunul din rapoarte nu s-a confirmat vreodată. Milionarul canadian a fost declarat mort în mod legal, în 1923, iar în 1960 cazul a fost închis în mod oficial. Zeci de ani după dispariţie, fantoma lui Ambrose Small a fost raportată a bântui teatrul său preferat, „The Grand” din Londra, Ontario.


Lasă un comentariu