Scufundarea Titanicului a fost prezisă cu 14 ani înainte într-un roman

  •  
  •  
  •  
  •  

titanic2Scriitorul englez Morgan Robertson, în 1898, a publicat în Anglia cartea „Zădărnicie”. Autorul descrie într-o naraţiune plină de fantezie şi verva construcţia celui mai mare transatlantic realizat vreodată, botezat „Titan”. Dreptul la prima traversare a Atlanticului pe această navă uimitoare l-au avut numai persoanele marcante ale Europei şi Americii. „Titanul” din roman a pornit în prima sa cursă având la bord 2.000 de persoane, dar într-o noapte rece de aprilie s-a lovit de un iceberg şi s-a scufundat, provocând moartea majorităţii pasagerilor.

După 14 ani, numele puţin cunoscut al lui Robertson şi dramaticele întâmplări din romanul sau au apărut pe prima pagină a ziarului „Times”, alături de ştirea despre scufundarea tragică a vasului „Titanic”, la 15 aprilie 1912. Analogia dintre acţiunea romanului şi tragedia care a avut loc în realitate era uimitoare. Dimensiunile „Titanului”, imaginate de scriitor, şi cele ale „Titanicului” real erau aproape identice: ambele aveau câte patru coşuri şi câte trei elice; lungimea „Titanului” era de 260 m, pe când cea a „Titanicului” de 268 m; puterea motoarelor şi viteza ambelor nave erau, respectiv, de 55.000 CP şi 25 de noduri pe oră. Atât „Titanul”, cât şi „Titanicul” aveau la bord bogătaşi şi reprezentanţi ai protipendadei de pe cele două continente – Europa şi America; din cei 2.200 de pasageri ai „Titanului” au pierit majoritatea, iar din cei 2.000 urcaţi pe „Titanic” s-au salvat doar 700. Catastrofa a avut loc în urma ciocnirii, în ceaţă, a vasului cu un iceberg, în ambele cazuri evenimentul având loc în luna aprilie.

Analogia era într-adevăr izbitoare şi, la scurt timp după naufragiu, Robertson a început să primească scrisori de ameninţare de la văduvele şi de la rudele celor care pieriseră în catastrofa „Titanicului”, blestemându-l şi numindu-l geniul răului. Romanul său, „Zădărnicia” nu s-a mai reeditat niciodată, iar numele autorului a fost dat uitării.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu