China a folosit arme cu microunde pentru a „prăji” trupele inamice ale Indiei în zona Munţilor Himalaya, la graniţa celor două state, susține un profesor de la Beijing. Armata chineză ar fi folosit tehnologia radiațiilor electromagnetice cu energie ridicată, pentru a ocupa două vârfuri strategice, care fuseseră ţinute de soldații indieni, relatează cotidianul „The Times”.
Atacul a făcut ca soldaţii indieni să fie incapabili să stea mai mult de 15 minute, permițând Armatei Populare de Eliberare a Chinei să recupereze cele două vârfuri din Himalaya, fără niciun schimb de focuri, potrivit lui Jin Canrong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din China.
Profesorul le-a spus participanților la o prelegere recentă că China nu a făcut publică victoria la sfârșitul lunii august 2020, pentru că problema s-a rezolvat frumos. Şi nici India n-a făcut public acest eveniment, pentru că a pierdut atât de mizerabil. Cele două părți se află într-o dispută de frontieră în regiunea Ladakh din aprilie 2020, dar au convenit să nu mai repete sângerosul război sino-indian din 1962, când s-au folosit armele de foc. Dar acum, China pare să folosească arme mai sofisticate, pe fondul unui eșec continuu de a ajunge la o soluție asupra regiunii disputate, în ciuda unei serii de discuții la nivel înalt.
Armele cu microunde folosesc fascicule de radiații electromagnetice de înaltă frecvență, pentru a încălzi apa din pielea țintei umane, provocând durere și disconfort. Armele nu sunt destinate să facă vreun rău, deși s-au exprimat îngrijorări cu privire la faptul că ar putea deteriora ochii sau ar putea avea un impact cancerigen pe termen lung.
Cotidianul „The Times” mai spune că SUA și-a desfășurat propria armă cu microunde în Afghanistan, în urmă cu 10 ani, dar ea a fost retrasă, fără a fi folosită în lupte.
Arme similare sunt suspectate că au fost folosite în timpul unui atac asupra diplomaților americani din orașul Guangzhou (din sudul Chinei), dar și în timpul presupuselor atacuri împotriva ambasadelor SUA și Canada din capitala Cubei, Havana, din 2016.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): „The Times”