NASA cere ajutorul lumii pentru a ajuta desluşirea unui fenomen misterios de pe ceruri

  •  
  •  
  •  
  •  

NASA face apel la oamenii de știință să o ajute să colecteze date despre fenomenele misterioase cunoscute sub numele de „sprite roșii”. Spritele roșii sunt dungi roșii impresionante de lumină care apar de obicei peste furtuni și ajung până la 90 km în atmosferă. Sunt ca o formă de fulgere inverse și fac parte dintr-un grup de fenomene asemănătoare fulgerelor.

Agenția spațială americană crede că mulți oameni ar fi putut să fi surprins fără să vrea fenomenul cu camera și că imaginile lor ar putea contribui la desluşirea misterului. În încercarea de a colecta aceste date, NASA a anunțat că formează un nou proiect de știință numit „Spritacular”, cu ajutorul utilizatorilor obişnuiţi. Noul proiect de știință NASA își propune să conecteze oamenii de știință profesioniști cu membri ai publicului dornici să împărtășească fotografiile pe care le-au făcut cu telefoanele sau cu camerele lor digitale, care pot prezenta dovezi de sprite.

„Oamenii captează imagini minunate cu aceste sprite, dar sunt distribuite sporadic pe Internet și majoritatea comunității științifice nu sunt conștiente de aceste capturi”, a explicat dr. B. Kosar, fizician spațial la Centrul NASA Goddard din Greenbelt (Maryland / SUA). „Spritacular va acoperi aceste deficienţe prin crearea primei baze de date de sprite, care este accesibilă și ușor disponibilă pentru cercetarea științifică”.

Spritele apar de obicei doar la câteva momente după un fulger și se ivesc sub diferite forme de fulgerări roșii. Primul sprite surprins de cameră a fost în 1989, iar oamenii de știință încă știu foarte puțin despre cum și de ce se formează acest eveniment.

La începutul lui 2022, astronomul Zdenek Bardon a capturat o imagine cu sprite roșii, folosind Observatorul La Silla din Chile. De asemenea, astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au capturat imagini cu sprite de mai multe ori.

NASA a subliniat, de asemenea, unele dintre cele mai mari necunoscute ale comunității științifice cu privire la sprite. Agenția spațială americană a declarat că nu știm cât de des apar spritele sau de ce iau formele pe care le au. De asemenea, nu știm condițiile din atmosfera superioară care fac să apară spritele și dacă acestea afectează circuitul electric global al Pământului.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu