Capul unei imense statui necunoscute apare pe planeta Marte, într-o fotografie NASA?


Această față de stâncă incredibilă a fost observată în fotografia unei văi marțiane, capturată în 2014 de roverul Curiosity al NASA. Versiunea de înaltă rezoluție a fotografiei se găseşte AICI. Deși chipul marţian fotografiat de sonda NASA Viking Orbiter în 1976 a fost considerat ca fiind doar o „iluzie optică” (vedeţi articolul din 2001 Face It: It’s Not a Face), cred că acesta este într-adevăr capul unei statui extraterestre, în onoarea marelui lider marțian „Pareidolia” (!)

Acum… trecând de glumă, de fiecare dată când se observă pe Marte sau pe Lună tot felul de artefacte cu forme extrem de clare, ni se aruncă în braţe teoria pareidoliei: tendința de a interpreta un stimul vag ca fiind ceva cunoscut de observator, cum ar fi formele ce apar în nori, fețele ce par a apărea în obiecte neînsuflețite sau modele abstracte, sau auzirea de mesaje ascunse în muzică. Tot ni se oferă celebrul exemplu din 1877, când observatorii care foloseau telescoape pentru a vedea suprafața planetei Marte au crezut că au văzut niște vagi linii drepte, care apoi au fost interpretate de unii ca fiind canale; se credea atunci că aceste canale ar fi fost create de ființe raționale.

Însă, teoria pareidoliei este periculoasă pentru că are tendinţa de a explica prin acest fenomen de iluzie optică absolut tot, inclusiv artefacte misterioase care e posibil să fi avut o origine artificială. Astfel, nimeni nu mai cercetează şi „ni se aruncă pisica moartă”, adică pareidolia. Bat-o vina, ea e „vinovatul” pentru tot ceea ce vedem noi supranatural în lume! Nu credeţi că s-a exagerat cu această pareidolie?

Ca de obicei, vă las pe voi să decideţi ce este şi cu această faţă extraterestră… Eu, cel puţin, observ o jumătate de cap culcat în nisip, în care apare un ochi, un nas, un obraz, o jumătate de gură, o sprânceană… Dar, desigur, eu mă înşel şi totul nu e decât o pareidolie!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock