Yazidismul – religia bizară din Orientul Mijlociu, care recomandă slujirea diavolului… Ce!??

  •  
  •  
  •  
  •  

Există o religie bizară în Orientul Mijlociu, care îşi are leagănul în nordul Irak-ului: yazidismul. Ea continuă în mod direct o religie antică – mazdeismul, care a fost amestecată cu elemente de islamism. Vechii adepți ai mazdeismului se bazau pe dualismul dintre Bine și Rău, iar în yazidism s-a transformat în dualismul dintre Dumnezeu şi diavol.

Yazidiții sunt de părere că la temelia lumii se afiă două forțe: forța binelui care este Dumnezeu și cea a răului, care este diavolul. Yazidiții îl consideră pe diavol ca pe un înger decăzut din vremuri imemoriale, care este izvorul răului, cauza tuturor nenorocirilor. Diavolul, în anumite ipostaze, ia chipul păunului – acesta apărând şi în reprezentările religioase ale yazidiţilor.

Yazidiţii recomandă slujirea diavolului, care se efectuează cu teamă și frică, implorare, umilință, în vreme ce închinarea la Dumnezeu se face cu recunoștință și mulțumire pentru ajutorul acordat. Teama de diavol a fost atât de groaznică, astfel încât în cele din urmă yazidiții au părăsit treptat închinarea la Dumnezeu, amintind de el doar în chip simbolic, dedicându-se in întregime slujirii diavolului. Ei motivează acest lucru prin faptul că Dumnezeu este bun și iubitor al creaturilor sale și nu le face rău, în vreme ce diavolul face numai rău. Prin urmare, conform credinței yazidite, cine dorește să cunoască fericirea trebuie să lase deoparte închinarea și slujirea lui Dumnezeu, adică a Binelui absolut, și să se închine diavolului, pentru a-i implora mila și iertarea, astfel încât răul creat de el să stea cât mai departe.

Yazidiții trăiesc în Irak, în Turcia, în nordul Siriei, în Armenia, Iran, Afghanistan și India. Ei trăiesc în general izolați, în zone greu accesibile și se ocupă în exclusivitate cu păstoritul: creșterea oilor, caprelor și măgarilor și cu cultivarea unor plante cum ar fi grâul, porumbul, lintea, năutul etc. Cărțile lor sfinte sunt „Cartea Neagră” și „Cartea Dezvăluirii”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner