Astronomii au observat flash-uri misteroase – verzi şi albastre – în Galaxia Artificiilor. Au apărut şi dispărut prea repede…


Foto: NASA/JPL-Caltech

Observatorul spațial NuSTAR al NASA a capturat recent sclipiri luminoase de puncte verzi și albastre, care au apărut și au dispărut în Galaxia Artificiilor (NGC 6946). Generate de unele dintre cele mai energice procese din Univers, aceste surse de raze X sunt rare în comparație cu numeroasele surse de lumină vizibile din imaginea de fundal.

Un nou studiu oferă câteva posibile explicații pentru apariția surpriză din apropierea centrului galaxiei, care a apărut și a dispărut în câteva săptămâni. Flash-ul verde din partea de jos a galaxiei nu a fost vizibil în timpul primei observații NuSTAR, dar s-a remarcat la începutul unei a doua observații, 10 zile mai târziu.

„Zece zile reprezintă o perioadă de timp foarte scurtă pentru ca un obiect atât de luminos să apară”, a declarat Hannah Earnshaw, cercetătoare la Caltech Pasadena (California, SUA) și autor principal în cadrul noului studiu. „De obicei, cu NuSTAR observăm schimbări treptate în timp și nu observăm succesiuni rapide. În acest caz, am avut norocul să surprindem o sursă care se schimbă extrem de rapid, ceea ce este foarte interesant.”

Observatorul NASA Chandra a observat mai târziu că sursa – cunoscută drept sursă de raze X ultraluminoase, sau ULX – a dispărut la fel de rapid.

Cercetătorii exclud posibilitatea ca aceasta să fie o supernovă. Posibilitatea ar fi ca lumina să provină dintr-o gaură neagră, care „consumă” un alt obiect, cum ar fi o stea. Majoritatea ULX-urilor sunt de obicei de lungă durată, deoarece sunt create de un obiect dens, precum o gaură neagră, care „se hrănește” cu steaua o perioadă lungă de timp.

Surse de raze X de scurtă durată sau „trecătoare”, precum ULX-4, sunt mult mai rare, astfel încât un singur eveniment dramatic – ca o gaură neagră care distruge rapid o stea mică – ar putea explica observația.

Sursa ULX-4 ar putea fi şi o stea cu neutroni. Stelele neutronice sunt obiecte extrem de dense formate din explozia unei stele care nu a fost suficient de masivă pentru a forma o gaură neagră.

Probabil că cercetătorii nu vor găsi niciodată răspunsul corect la flash-urile misterioase, dar observarea acestui eveniment cosmic va contribui la înțelegerea unor cazuri mai rare.

NGC 6946 sau Galaxia Artificiilor este o galaxie spirală intermediară din constelația Cefeu și se află la o distanță de aproximativ 18 milioane de ani-lumină de Pământ. A fost descoperită de William Herschel pe 9 septembrie 1798. În această galaxie au fost observate nouă supernove.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): iopscience.iop.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO