O specie de rechini-monştri cu 300 de dinţi, ce se află pe Terra de 80 de milioane de ani, încă mai există în adâncurile oceanelor


Nu este un secret pentru nimeni că adâncurile oceanelor noastre continuă să fie un practic neexplorate și că nu știm ce creaturi pot trăi acolo. Acesta este cazul unei „fosile vii” enigmatice găsite în Portugalia: un rechin cu 300 de dinți, care face parte dintr-o specie ce trăiește pe Pământ de 80 de milioane de ani.

Misterioasa specie de rechin preistoric (Chlamydoselachus anguineus) este contemporană cu dinozaurul Tyrannosaurus Rex. Ceea ce îi surprinde cel mai mult pe experți este că aceşti rechini abia au evoluat în 80 de milioane de ani. Exemplarul a fost găsit de oamenii de știință de la Institutul pentru Mare și Atmosferă din Portugalia, pe coasta Algarve. Cunoscut și sub denumirea „anghilă”, acest rechin este un specimen misterios care a fost considerat de știință o adevărată fosilă vie. Se pare că misteriosul animal marin abia a evoluat din strămoşii săi care au trăit în Cretacic, acum aproximativ 80 de milioane de ani. De fapt, paleontologii au găsit fosile ale acestui exemplar din acea epocă, care sunt identice cu puținele exemplare care au fost capturate în viață astăzi.

Acest rechin preistoric este considerat un monstru al adâncurilor. O poreclă perfectă, deoarece trăiește de obicei la distanțe cuprinse între 1.200 și 1.500 de metri adâncime. Rareori, el se ridică la suprafață, ceea ce îl face extrem de dificil de văzut. Cu toate acestea, recent el a avut loc una dintre aceste excepții extraordinare și un exemplar a fost prins în largul coastei Algarve, în Portugalia, la o adâncime de aproximativ 700 de metri.

Animalul a fost capturat de o navă care lucra la un proiect al Uniunii Europene de studiere a mediului. El măsoară 1,5 metri lungime, deși experții spun că poate ajunge până la 5 metri. Exemplarul este un mascul și ceea ce este cel mai surprinzător, la prima vedere, este setul său de 300 de dinți, încorporați în fălci destul de înspăimântătoare.

În prezent, nu se știe practic nimic despre rechinul anghilă. Specialiștii consideră că dieta sa este compusă în principal din calmar, caracatiță și alte moluște, deoarece acestea sunt cele mai abundente în adâncurile în care trăiește.

Merită menționat că acesta nu este singurul exemplar viu al acestui preistoric care a fost capturat. În 2015, un rechin anghilă a fost prins în statul australian Victoria. În 2007, în acvariul din Shizuka, Japonia, a fost găsit un alt exemplar, care este expus disecat într-un muzeu.

Experții în fauna marină ne asigură că rechinii sunt animalele cele mai fascinante și mai enigmatice care locuiesc pe Pământ. De fapt, se crede că rechinul anghilă ar putea fi adevăratul responsabil pentru sutele de legende care există despre șerpii de mare.

Surse: wikipedia.org / indianexpress.com


Lasă un comentariu