650 de soldaţi francezi dispăruţi fără urmă în Vietnam! Au pătruns în altă dimensiune?


Ne aflăm în anul 1858… Franţa începe un război colonial împotriva Vietnamului. În noiembrie 1858, trupele expediţionare se apropiau de Saigon, capitala Vietnamului de Sud, întâmpinând o rezistenţă mare din partea localnicilor.

Printre coloanele trimise la atac s-a numărat şi un batalion de 650 zuavi (soldaţi coloniali francezi). Erau militari de profesie, cu o experienţă de război în condiţii grele, aşa că junglele asiatice nu constituiau o noutate pentru ei. Puştile din dotarea zuavilor se numărau printre cele mai modeme ale epocii.

În urma batalionului de zuavi, la 2-3 kilometri, se afla o altă coloană militară, compusă din 450 de infanterişti şi o companie de geniu. Ajunşi la doar 20 km de Saigon, cei 650 de zuavi întrerup contactul cu coloana de sprijin din spatele lor şi, 7 ore mai târziu, infanteriştii îi caută în zadar pe o câmpie înecată în ceaţă, situată la marginea junglei.

Nu sunt găsite cadavre sau urme de luptă, iar vietnamezii nu aveau să-şi facă simţită prezenţa decât după o săptămână de la incident. Arhivele militare franceze consemnează dispariţia batalionului de zuavi astfel: „Pierdut în condiţii neclare, în timpul campaniei de cucerire a Saigonului, noiembrie 1858”.

În februarie 1859, Saigonul avea să cadă, iar în iunie 1862 războiul se va sfârşi cu victoria Franţei, care ocupă sudul Vietnamului. Ancheta autorităţilor franceze, reluată în 1862-1863, nu a reuşit să găsească vreun indiciu privitor la soarta zuavilor…

Unde au dispărut ei? În altă dimensiune?