Fantoma prietenului mort

120

airplanes_01Era 7 decembrie 1918. Doi prieteni din Corpul Regal de Aviaţie al Angliei s-au întâlnit în baza lor din Scampton, Lincolnshire. Unul dintre ei, locotenentul de zbor David McConnel, urma să decoleze într-o misiune de rutină spre Tadcaster, la 90 km depărtare. Prietenul lui, locotenentul de zbor James Larkin, urma să rămână la Scampton. Era o zi de decembrie plictisitoare şi ceţoasă, dar piloţii erau obişnuiţi să zboare în condiţii rele.

“Mă întorc la ora ceaiului”, a spus McConnel. La ora 15,25, Larkin se afla în camera sa, când McConnel a deschis uşa. Era evident că abia sosise, căci purta costumul de zbor. “Bună, băiete!”, i-a spus lui Larkin. “Te-ai întors deja”, s-a mirat Larkin. Era surprins de faptul că McConnel făcuse cursă atât de repede, mai ales pe ceaţă. “Da”, a răspuns McConnel. “Am ajuns cu bine acolo. Am avut un zbor bun”. Cei doi prieteni au vorbit un timp. Apoi, McConnel a spus: “Bine, hai noroc”. A închis uşa şi a plecat.

Ciudat era faptul că McConnel nici măcar nu se afla în apropierea bazei la ora “discuţiei” cu Larkin. Într-adevăr, ajunsese la Tadcaster şi pornise spre baza Scampton. Ceaţa devenea tot mai densă şi el avea probleme cu vizibilitatea. Cu greu se mai putea concentră să ţină avionul pe traseu. Apoi, brusc, a intrat în picaj. McConnel a încercat cu disperare să îl redreseze, dar avionul se rotea fără a mai putea fi controlat. Nu se mai putea face nimic şi a murit într-un accident groaznic. Era ora 15,25. Mc Connel era pe la jumătatea drumului spre Scampton, când nava s-a prăbuşit.

Mai târziu, în acea după-amiază, un coleg l-a întrebat pe Larkin dacă McConnel revenise din cursă. “Da, a venit”, a spus Larkin. Abia mai târziu a aflat adevărul: că prietenul său murise din cauza ceţii. Nu era posibil ca McConnel să fi fost la el în cameră…