Sistrumul, un obiect muzical mistic al vechilor egipteni, putea deschide şi portaluri către alte dimensiuni?


Unul dintre cele mai sacre instrumente muzicale din Egiptul antic a fost sistrumul, folosit nu numai pentru a produce melodii ciudate, ci și în scopuri religioase. Se crede că el avea şi proprietăți magice, putând liniști zeitățile periculoase și îmbunătăți vremea.

Un sistrum este un instrument muzical al familiei de percuție, asociat în principal cu Egiptul antic. Este format dintr-un mâner și un cadru metalic în formă de U, din alamă sau bronz și cu lățimea cuprinsă între 30 și 76 cm.

Inițial, sistrumul a fost un instrument folosit de zei, putând fi văzut în mâinile zeițelor Isis și Bastet, dar el este legat în principal de Hathor, zeiţa cerului în religia egipteană antică. De asemenea, egiptenii au folosit sistrumul pentru a potoli fluviul Nil și a încerca să-l împiedice să se revarsă pe malurile sale și să provoace inundații devastatoare. Mai mult decât atât, se credea că sunetul emis de acest instrument îl speria pe Seth, zeul deșertului, al furtunilor, al violenței și al dezordinii.

În eseul său „Despre Isis și Osiris”, istoricul grec Plutarh subliniază rolul important pe care sistrumul l-a jucat în cultul egiptean. Nu a fost folosit doar ca instrument muzical, dar a avut și o conotație simbolică profundă și puternică.

Plutarh indică faptul că scuturarea sistrumului pentru a produce un sunet simbolizează faptul că toate lucrurile existente trebuie agitate pentru ca acestea să se trezească și să funcționeze. Mai mult, odată cu utilizarea sistrumului, se încearcă controlul și calmarea forțelor distructive ale naturii.

Sunetul instrumentului a fost, de asemenea, considerat protector și simbolic. A fost legat de binecuvântarea divină și de conceptul de renaștere, nu numai prin semnificația simbolică a sunetului său, ci și prin forma și decorul artefactului.

În perioada greco-romană, un al doilea tip de sistrum a devenit popular. Cunoscut ca sekhem sau sekham, acest sistrum avea o structură simplă în formă de arc, construită de obicei din metal.

Sistrumul folosit în Egiptul antic avea o formă de bază similară cu ankh-ul sau crucea egipteană. În multe reprezentări antice, femeile și marile preotese sunt văzute ținând un sistrum.

Există şi interpretări metafizice ale instrumentului de sistrum; el este pus în legătură cu intrarea și ieșirea dintr-un loc în altul, fiind folosit de zei, deoarece se vede în ușile false ale templelor egiptene antice. De exemplu, în templul de la Karnak există o structură de șapte uși cu un sistrum ilustrat pe lateral. Ceea ce ridică o întrebare: a avut acest sistrum puterea de a deschide portaluri?

Unii cercetători spun că sunetul dat de sistrum putea fi folosit pentru a intra în stări de transă, în care preotese și preoți puteau comunica cu ființe din alte dimensiuni.

Astăzi, sistrumul este încă folosit în ritualurile din bisericile copte și etiopiene. Fără îndoială, sistrumul este un obiect incredibil și mistic, care confirmă din nou că egiptenii erau o civilizație plină de secrete și povești senzaționale.


Lasă un comentariu