Misterioasele sunete rezonante din întreaga lume îi lasă perplecşi pe oamenii de ştiinţă

5.860 vizualizari

Misterioase sunete rezonante sunt auzite ocazional pe coasta Carolinei de Nord (SUA), uneori atât de puternice încât zgâlţâie ferestrele şi uşile. Ele nu pot fi explicate ca fiind produsul furtunilor sau având origine artificială, sursa lor fiind una enigmatică. Asemenea sunete nu sunt unice în Carolina de Nord; oamenii care trăiesc lângă lacul Seneca (statul New York, SUA) aud de mult timp sunete rezonante asemănătoare, care se numesc „armele lui Seneca”. Pe coastele Belgiei se numesc „mistpouffers” sau „erupţiile ceţii”, în delta Gangelui poartă numele de „armele Bansal”, în Apeninii italieni – „brontidi” sau „sunetul tunetului”, iar în Japonia – „yan”.

„Ceea ce se petrece este o provocare interesantă”, spune David Hill, om de ştiinţă emerit la Agenţia Americană de Geologie din Menlo Park, California.

O mulţime de explicaţii plauzibile au fost emise, ca de exemplu, cutremure, desprinderi de pietre, vulcani noroioşi, valuri marine produse de furtuni, tsunami, meteoriţi şi aşa-zisele nisipuri zgomotoase. De exemplu, meteoriţii pot genera bubuituri sonice, provocând o undă de şoc atunci când ating atmosfera superioară a Pământului. Această explicaţie „cade” întrucât e ridicol să credem că meteoriţii cad doar în anumite zone ale Pământului, acolo unde se aud sunetele. Şi altă explicaţie, cea privind cutremurul, cade, întrucât în zonele unde apar sunetele misterioase nu sunt cunoscute drept zone cu seismicitate ridicată. De asemenea, şi restul explicaţiilor posibile sunt destul de fragile, aşa că misterul acestor sunete rămâne nedezlegat încă…