Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Ţestoase fără carapace

442

testoaseDescoperirea a trei fosile de broască ţestoasă a rezolvat o dezbatere veche referitoare la evoluţia carapacei acestei specii. Aducerea la suprafaţă pe teritoriul Chinei a unor fosile vechi de 220 de milioane de ani a rezolvat misterul carapacei cu care sunt dotate în zilele noastre broaştele ţestoase. Rămăşiţele străvechi reprezintă primele dovezi deţinute de paleontologi referitoare la o specie de ţestoase aflate în plin proces de evoluţie a carapacei.

Potrivit publicaţiei ,,Nature’’, vânătorii de fosile din China au scos la iveală rămăşiţe a trei ţestoase extrem de intacte, descoperite anul trecut în provincia Guizhou. Fiecare dintre acestea posedă caracteristici care nu au mai fost reperate până acum la această specie: dinţi, respectiv o carapace dorsală incompletă. Numită Odontochelys semistestacea, specia de broască ţestoasă, cea mai primitivă dintre cele cunoscute până acum, arată că aceste animale nu aveau carapace pe spate la începutul evoluţiei.Pe burtă aveau o carapace comparabilă cu cea a ţestoaselor din zilele noastre. Carapacea completă a ţestoaselor a apărut abia în vremea dinozaurilor. Înaintea descoperirii din China, cea mai veche fosilă a fost scoasă din pământ în Germania şi datează de acum 210 milioane de ani.

Studiul fosilei din China confirmă teoria conform căreia carapacea s-ar fi format pornind de la coloana vertebrală şi de la coaste mai degrabă decât de la piele, cum s-a întâmplat în cazul crocodililor, declară Xiao-Chun Wu, cercetător în cadrul muzeului Canadian Museum of Nature din Ottawa. Evoluţia de-a lungul milioanelor de ani este asemănătoare cu cea care se produce la puii de ţestoase de azi, la care coloana vertebrală şi coastele se dezvoltă, formând în cele din urmă o carapace.

Cercetările suplimentare au mai arătat că Odontochelys era, de asemenea, un animal acvatic. Carapacea de pe burtă avea rolul de a apăra broasca de prădători în timpul înotului.

Orgoni Crystal