Acum 3.000 de ani, câmpul magnetic al Pământului a suferit o anomalie masivă, cea mai mare din ultimii 100.000 de ani. Ce s-a întâmplat atunci?


Câmpul magnetic al Pământului este unul dintre fenomenele fizice cele mai misterioase şi mai puţin explicate de pe planeta noastră. În timp ce se înțelege că acest câmp magnetic este rezultatul rotirii miezului de metal al Pământului și acest câmp ajută Pământul să fie protejat de radiațiile solare și cosmice, comportamentul acestui câmp geomagnetic eludează uneori explicația științifică. Câmpul magnetic îşi inversează uneori polaritatea cu o frecvenţă aparent aleatoare, și, de asemenea, au fost observate fisuri inexplicabile care au apărut în magnetosfera Pământului.

Dovezi geologice indică faptul că alte tipuri de anomalii geomagnetice au fost destul de frecvente de-a lungul istoriei. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și de la Universitatea din California, San Diego, au anunţat recent apariţia unui anomalii magnetice maxime inexplicabile care a apărut în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. În timpul acestui maxim, puterea câmpului magnetic a ajuns la cel mai înalt nivel observat în ultimii 100.000 de ani.

Totuşi, conform lucrării specialiştilor, măsura în care această anomalie a afectat planeta rămâne încă un mister: „Noile noastre date susțin existența unei intensităţi extrem de mare a câmpului magnetic în cursul secolului al VIII-lea î.Hr. (…) Întinderea exactă geografică a acestui fenomen trebuie să fie investigată”.

Datele din acest studiu au fost colectate de mânerele a 67 de vase din ceramică realizate în regatul antic al lui Iuda, care cuprinde astăzi o mare parte din sudul Israelului și părți ale Iordaniei. Fiecare mâner al vasului a fost ștampilat cu sigiliul regal al conducătorilor locali; dar ceramica conține elemente metalice care pot fi markeri ce înregistrează câmpul magnetic al Pământului, fiind astfel surse excelente de date pentru studiul arheologico-magnetic.

Sursa (traducerea şi adaptarea): english.tau.ac.il

P.S. Sunt şi eu curios oare ce s-a întâmplat acum 3.000 de ani, de câmpul magnetic al Pământului a devenit atât de puternic…


Lasă un comentariu