Medicii americani fac experimente SF, îngheţând pacienţii care se află între viaţă şi moarte! Astfel, ei vor să oprească timpul şi moartea!


Începând cu această lună (martie 2014), pacienţii aduşi în stare critică la Spitalul Presbyterian din Pittsburgh (Pennsylvania, SUA) vor fi puşi într-o stare de „reanimare suspendată”, o stare suspendată între viață și moarte, în încercarea de a „opri timpul” și de a-i ajuta pe doctori în a le salva viața. Aceasta tehnică experimentală de răcire a corpului pacientului și de înlocuire a sângelui lor cu o soluție alcalină sună macabru, dar are succes în diversele experimente efectuate pe animale. Mai multe rapoarte ale unor oameni care au supravieţuit unor condiții de vreme foarte rece, pe perioade lungi de timp, sprijină ideea supraviețuirii pe timpul „hibernării”.

Oamenii de ştiinţă finanţaţi de NASA sunt, de asemenea, interesaţi în inducerea unei stări de hibernare în cazul astronauţilor și să revoluționeze tehnologia pentru a face provocarea călătoriei umane în spațiu mai puțin dificilă și anevoioasă, astfel încât oamenii să-şi poată îndeplini într-o bună zi visul de a ajunge pe Marte. Iată ce scrie site-ul New Scientist:

„Suspendăm viaţa, dar nu ne place s-o numim ‘reanimare suspendată’, deoarece ar părea că ar fi ceva de science-fiction”, spune Samuel Tisherman, chirurg la Spitalul Presbyterian, şeful acestui expeiment. „Deci, noi o numim conservare şi resuscitare de urgență”.

Tehnica presupune înlocuirea tot sângelui unui pacient cu o soluție alcalină rece, care răcește rapid corpul și oprește aproape toată activitatea celulară. „În cazul în care un pacient vine la noi la două ore după moarte, nu mai poate fi adus înapoi la viață. Dar, dacă el este pe moarte și aceasta va fi suspendată, există o șansă de a-l aduce pe pacient înapoi în viaţă, după ce i-au fost rezolvate problemele structurale”, spune chirurgul Peter Rhee de la Universitatea din Arizona, Tucson (SUA).

Beneficiile răcirii sau hipotermiei induse, sunt cunoscute de zeci de ani. La temperatura normală a corpului – în jurul valorii de 37 °C – celulele au nevoie de o aprovizionare regulată cu oxigen pentru a produce energie. Atunci când inima nu mai bate, sângele nu mai transportă oxigenul la celule. Fără oxigen, creierul poate supraviețui numai pentru aproximativ 5 minute, înainte ca prejudiciul să fie ireversibil. Cu toate acestea, la temperaturi mai scăzute, celulele au nevoie de mai puțin oxigen, deoarece toate reacțiile chimice încetinesc. Acest lucru explică de ce oamenii care au căzut în lacuri îngheţate pot fi, uneori, reînviaţi după mai bine de jumătate de oră după ce li s-a oprit respirația.

Chiar înainte de a efectua operaţii la inimă și creier, medicii, uneori, scad temperatura corpului folosind pachete de gheaţă, iar sângele circulă printr-un sistem extern de răcire. Acest lucru le oferă chirurgilor până la 45 de minute, timp în care pot efectua o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, procesul de răcire are nevoie de mult timp și se poate face doar cu o planificare şi pregătire atentă. Dar, când cineva ajunge la un serviciu de urgenţă, suferind o rană aproape mortală, răcirea lentă nu este o opțiune. Adesea, inima lor încetează să bată din cauza pierderii extreme de sânge, oferind medicilor doar câteva minute pentru a opri sângerarea și a reporni inima. Găsirea unor modalităţi de a răci corpul până când se ajunge la o stare de „reanimare suspendată” – în cazul în care oamenii nu se află în viață, dar încă nu au murit – ar putea da medicilor mai mult timp în cazurile de urgență.

Toate aceste experimente ar putea schimba definiţia vieţii şi morţii.


Lasă un comentariu