Avionul care se alimentează cu…suc de fructe!

103

avion“Un suc de fructe, vă rog”… comandă pasagerul însoţitoarei de bord, fără să ştie (sau să îl intereseze) că avionul care îl duce la destinaţie s-a alimentat, măcar pe jumătate, cu un carburant de origine vegetală – un ulei extras din fructele unui arbust. Astfel de dialoguri sunt de domeniul viitorului – dar al unui viitor care s-ar putea să fie destul de apropiat. Au avut deja loc mai multe zboruri experimentale, în care carburantul de aviaţie tradiţional a fost amestecat, în proporţie de 10 la sută,cu biocarburant pe bază de jatropha – o plantă care creşte foarte repede şi este foarte puţin pretenţioasă.

Uleiul gălbui extras prin zdrobirea fructelor de jatropha este mai întâi supus unui proces de rafinare, după care este amestecat cu motorină.

Un Boeing 747-400 al companiei Air New Zealand a efectuat un zbor experimental de două ore, rezervoarele de carburant fiind umplute cu biocarburant şi carburant obişnuit de aviaţie, în proporţii egale. Acest zbor a demonstrat două lucruri: în cazul unui zbor cu durata de 12 ore (cât se poate de obişnuit pentru o companie aeriană de la antipozi), poate fi economisită o cantitate de o tonă şi jumătate de carburant – şi emisiile de bioxid de carbon scad cu circa 5 tone, adică aproximativ 60 la sută.

Economia de carburant produs din ţiţei este semnificativă, dar depinde de preţul ţiţeiului. Acum un an, când s-a făcut primul test neo-zeelandez, economia ar fi fost foarte mare, pentru că ţiţeiul era cam de două ori mai scump decât acum.

Există şi ecologişti care nu sunt entuziasmaţi de folosirea acestui tip de biocarburant, în pofida faptului că ar duce la mai puţină poluare. Rezervele lor se datorează fapului că se îndoiesc că jatropha, sau orice alte plante folosite pentru producerea de biocarburanţi, nu sunt sustenabile, cultivarea lor în cantităţile necesare având un impact negativ asupra solului şi resurselor.

Se estimează că certificarea carburanţilor de origine vegetală pentru a fi utilizate în aviaţie împreună cu carburanţii tradiţionali va mai dura doi ani, dar până când vom zbura cu toţii propulsaţi de sucuri de fructe va trece şi mai mult timp.