De ce întreg Universul n-ar putea fi o fiinţă vie gigantică? Universul ar face şi copii: prin crearea de noi universuri dincolo de găurile negre!


universuriCum identifică oamenii viaţa în ziua de astăzi? Are viața într-adevăr nevoie de oxigen și apă? Sau este posibil să existe alte organisme care au nevoie de elemente foarte diferite pentru viață. Dacă aceasta este o teorie acceptabilă, cum rămâne cu Universul? Ar putea fi posibil ca Universul să fie un organism viu gigantic?

Cu siguranță că este posibil ca viața ar putea să existe pe o scară mai largă, poate pe un „nivel cosmic”. Ce ne face diferit de pietre? Unii oameni de ştiinţă s-au gândit la ceea ce semnifică cu adevărat viaţa, iar alţii cred că viaţa există la un nivel mai mare decât se credea anterior. Este posibil ca întregul Cosmos să fie un organism viu unic, în care noi trăim şi ne mișcăm?

Astăzi ne dăm seama că împărtășim planeta cu alte animale, cum ar fi elefanții, balene și alte 8 milioane de specii eucariote. Este clar că toate ființele vii de pe planeta noastră sunt interconectate, într-un fel sau altul, acest lucru sugerând că noi suntem cu toții parte a unui singur organism viu.

Primul care s-a gândit la întreg Universul ca la un mare organism a fost filozoful grec Anaxagoras, dar ideea Universului ca fiinţă a fost formulată de Platon. În conformitate cu acest punct de vedere, structurile care alcătuiesc Universul – galaxiile, găurile negre, quasarii, stelele, nebuloasele, planetele și alte corpuri cereşti – ar trebui să fie considerate ca ţesutul unei fiinţe gigante, părți ale corpului Universului.

Caracteristicile organismelor vii sunt nașterea, creșterea, reproducerea și moartea, aceste aspecte fiind, de asemenea, plauzibile şi pentru Univers. Faptul că Universul se extinde este asimilat cu creșterea organismului, iar în viitorul îndepărtat, Universul, ca și alte organisme vii, ar putea muri.

Dar cum cu reproducerea? Universul se poate reproduce? Este posibil ca Universul nostru să aibă şi el o familie, adică alte universuri? Conform fizicianului Lee Smolin, fondator al Institutului Perimeter pentru Fizică teoretică, Universul nostru a creat deja o familie întreagă de „copii”, universuri ascunse dincolo de orizonturile întunecate ale găurilor negre.

„Legile naturii sunt perfect reglate, astfel încât Universul poate adăposti viaţa”, spune Smolin. „Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă aceste legi s-ar schimba puțin. Universul nu ar fi atât de ospitalier și rămâne un mister de ce Universul este atât de acceptabil pentru biologie „.

Cosmologii se ciocnesc periodic de o enigmă denumită „armonia perfectă”. Dacă vreuna dintre forțele naturii ar fi fost mai puternică sau mai slabă cu mai puțin de 1%, stelele și galaxiile nu s-ar fi format. Nici măcar atomii. Smolin a căutat o explicație, care este observabilă, dar nu a fost în stare să o găsească în fizică, ci în teoria biologică a evoluției. „Selecția naturală explică structurile complexe ale vieții care se dezvoltă lent”, spune Smolin. Ar fi posibil ca Universul nostru complex să fie rezultatul unei versiuni cosmice ale evoluției biologice? Mulți cred că acest lucru este un semn că Universul nostru a fost modelat cu grijă de mâna Creatorului, care l-a proiectat pentru a găzdui viața umană.

Deci, cum rămâne cu Universul nostru? Are el strămoși? Cum rămâne cu noțiunea de timp? Este aplicabilă „evoluției” Universului în realitate? În conformitate cu Smolin, răspunsul se află în centrul găurilor negre impenetrabile, unde legile cunoscute ale fizicii încetează să existe, apărând alte legi necunoscute până acum. Fizicianul crede că, atunci când o stea a explodat, lăsă loc pentru o gaură neagră, iar în acest moment se naşte un nou univers. În conformitate cu Smolin, Universul nostru ar putea aparține unei ramuri de copac cosmice uriașe în continuă creștere. „Cosmosul lucrează ca biologia: Există o populație de universuri care sunt capabile să genereze „pui” prin găurile negre.”

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO