În viitor, vom călători între planete prin coridoare cilindrice gravitaţionale


coridoareO echipă de savanţi de la Universitatea Virginia din Statele Unite a dezvoltat o nouă idee cu ajutorul căreia consumul de combustibil necesar unei călătorii interplanetare ar putea fi cu mult redus odată cu apariţia unor coridoare cilindrice gravitaţionale. Datorită acestora, navele spaţiale vor putea zbura în jurul sistemului solar precum vapoarele purtate de curenţii oceanelor.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii încearcă să realizeze o posibilă hartă a respectivelor „tuburi”, cu ajutorul cărora costul călătoriilor în spaţiu va fi mult redus. Fiecare dintre tuburi funcţionează ca un „Curent al Golfului” gravitaţional, creat din interdependenta complexă a forţelor de atracţie dintre planete. Zugrăvite cu ajutorul programelor de grafică de pe calculator, drumurile arată ca nişte spaghete care se încolăcesc în jurul şi printre corpurile planetare. Ineditele autostrăzi fac legătura dintre anumite locuri denumite puncte Lagrange, unde forţele gravitaţionale se neutralizează.

Profesorul Shane Ross de la Universitatea Virginia Tech, SUA, a declarat: „Esenţial este faptul că sunt nişte trasee cu un foarte mic consum de energie care interconectează planetele şi vor micşora drastic cantitatea de combustibil necesar explorării sistemului solar. În loc să cazi jos, cum ai face-o pe Pământ, cazi de-a lungul acestor tuburi ridicate în jurul şi între corpurile gravitaţionale. Fiecare cilindru este la început mic şi îngust şi se măreşte pe măsură ce parcurgi traseul. De asemenea, poate avea şi una sau mai multe intersecţii. Îmi place să le asemui curenţilor oceanici, dar în realitate sunt curenţi gravitaţionali. Dacă eşti pe o anumită orbita terestră în jurul Pământului şi unul dintre aceste tuburi se intersectează cu drumului tău, ai nevoie doar de combustibilul necesar schimbării vitezei şi eşti pe o nouă traiectorie corespunzătoare ţintei tale finale”.

Explorări gratuite

Parcurgerea unei astfel de autostrăzi tubulare nu este deloc asemănătoare folosirii efectului de „praştie” al gravitaţiei unui corp planetar său satelit, o tehnică obişnuită de călătorie în spaţiu, a explicat profesorul. „Cu ajutorul <<efectului de praştie>> nu ai posibilitatea de a orbita în jurul planetei, pe când aceşti cilindri o fac”.

O singură misiune în spaţiu a reprezentanţilor Statelor Unite a reuşit până în prezent să se folosească de acest concept. Nava Genesis a fost lansată în spaţiu în anul 2004 pentru a colecta particule de vânt solar şi a le returna pe Pământ. Datorită acestor „autostrăzi gravitaţionale” s-a redus cantitatea de combustibil din sondă. Din nefericire, misiunea respectivă a eşuat. Dar asta doar din cauza unei erori avute la una dintre paraşute, la aterizare. „Odată ce ajungi pe o planetă care are propriile drumuri tubulare, te poţi folosi de existenţa acestora pentru a-i explora sateliţii”, a adăugat profesorul Ross. „De exemplu, poţi călători chiar gratis între sateliţii lui Jupiter. Tot ce-ţi trebuie e puţin combustibil pentru a face necesarele schimbări de traiectorie”.

Sursa: www.ziare.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO