Misterul particulei cameleon


materia intunecataUna din marile probleme ale cosmologiei actuale este legată de întrebarea: Unde se ascunde materia lipsă din Univers? Materia „vizibilă”, cea din care sunt făcute stele, planete şi galaxii, meteori sau praf interstelar, este abia 5% din „masa totală” a Universului. Restul a primit numele de „materie întunecată”. Şi este una dintre cele mai explorate probleme ale cosmologiei moderne.

Orice nou model de univers, orice nouă teorie în astrofizică, trebuie să propună mecanisme sau modele care să dea seama de această misterioasă prezentă: materia întunecată. Fizicienii îşi iau rar modele din lumea animalelor: recent, însă, un grup de cercetători a făcut tocmai asta, imaginând o „particulă cameleon”.

Ce este particula-cameleon?

Particula cameleon este o particulă ipotetică care ar avea proprietatea stranie că masa ei variază în funcţie de densitatea locală a mediului în care se găseşte: pe Pământ, unde densitatea este relativ mare, particula ar avea o masă mare, pe când în spaţiul interstelar, caracterizat prin densităţi considerabil mai mici masa ei ar fi mult mai mică.

Unde ar trebui căutată particula-cameleon?

Conform unor modele teoretice, fotonii care se deplasează printr-un câmp magnetic se pot transforma în particule cameleon şi apoi din nou în fotoni. Este vorba despre un fel de oscilaţii. Dacă acestea ar exista, ar trebui să aibă consecinţe care pot fi observate. Spre exemplu, luminozitatea unor obiecte cosmice este influenţată într-un mod specific, prezis teoretic. Observaţii ale nucleelor galactice active par să sugereze existenţa particulelor cameleon, în timp ce observaţii ale blazărilor şi exploziilor de radiaţii gama au fost până acum neconcludente.

O altă semnătură a existenţei particulelor cameleon este polarizarea pe care ele o induc radiaţiei obiectelor cosmice. Diverse observaţii, mai ales cele care au avut ca subiect stele din galaxia noastră, susţin ipoteza existenţei particulelor cameleon, dar deocamdată o concluzie clară este prematură.

Cum ar rezolva particulele-cameleon problema „materiei lipsă” din Univers?

În ultimii ani observaţii independente, din diverse ramuri ale cosmologiei, au arătat dincolo de orice îndoială că Universul se afla în expansiune accelerată. În momentul de faţă consensul în comunitatea ştiinţifică este că distribuţia materiei în Univers este aproximativ următoarea: 4% materie obişnuită, 22% materie întunecată şi 74% energie întunecată. Aproape tot ce ştim despre Univers este legat de materia obişnuită. Natura energiei întunecate şi a materiei întunecate nu se cunosc, deocamdată.

Particulele cameleon sunt unul dintre candidaţii pt materia întunecată. Chiar dacă nu cea mai populară varianta printre teoreticieni (care pentru moment prefera alte particule ipotetice că de exemplu axionii ori neutralinos), particulele cameleon au generat un interes crescând în ultimul timp.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO