Misterul din spatele celebrelor “vrăjitoare din Salem”

  •  
  •  
  •  
  •  

În iarna anului 1692, satul Salem (actualmente orăşelul Danvers) din Massachusetts a fost locul de desfăşurare a celei mai cunoscute vânători de vrăjitoare. Tot scandalul a pornit din casa preotului, Parris. Fetiţa sa de 9 ani, Betty şi verişorul ei, Abigail Williams, petreceau zile întregi în compania unei sclave indiene, Tituba. Aceasta i-ar fi învăţat ceva din tradiţiile magice pe care le moştenise de la strămoşii săi. Tituba era cunoscută în sat fiindcă ghicea viitorul în albuşuri de ou vărsate într-un pahar.

Pe parcursul anilor, mai multe tinere din Salem au învăţat de la Tituba tehnici vrăjitoreşti, orele petrecute cu ea aducând un plus de fantezie, de mister unei vieţi excesiv de sobre, austere, dominate de puritanism.

Se pare că experienţele magice nu le-au priit copiilor preotului. Betty şi Abigail cădeau frecvent în transă, urlau ca lupii alergând prin curte, ca şi cum ar fi înnebunit sau ar fi fost hipnotizaţi. Şi celelalte fete care au avut de-a face cu Tituba au început să simtă stări ciudate, în care păreau absente şi, când îşi reveneau în simţiri, declarau că au văzut stafii.

Când Ann Putnam, o fată de 12 ani, a povestit cum într-una din aceste stări a fost urmărită de un demon care vroia să o înjunghie, scandalul a răbufnit: medicii consultaţi n-au găsit nicio anomalie nervoasă la biata fată şi, pentru prima dată, cuvântul “vrăjitorie” a fost pronunţat în legătură cu straniile întâmplări din Salem.

Cercetările s-au desfăşurat în sala de şedinţe a micuţului tribunal din localitate. Betty Parris a spus că Tituba este o vrăjitoare; alte fete interogate au completat lista neagră cu alte două nume, Sarah Good şi Sarah Osborne.

Tituba a mărturisit că într-adevăr o atacase pe Ann Putnam uzând de forma ei din “lumea de dincolo”, proiectându-şi adică trupul astral împotriva fetiţei. În mod ciudat, tocmai această mărturisire i-a salvat viaţa: preotul Parris s-a decis s-o cruţe şi a vândut-o. Celelalte două acuzate n-au avut, însă, o soartă la fel de fericită: au fost spânzurate împreună cu alte 17 femei găsite vinovate de vrăjitorie.

Procesul din Salem a servit ca precedent: începând de atunci, vânătoarea de vrăjitoare a proliferat, beneficiind de nişte practici judiciare foarte avantajoase.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu