Oamenii de ştiinţă pretind că au descoperit fosile de alge într-un meteorit prăbuşit în Sri Lanka. Viaţa are origini extraterestre?


„Journal of Cosmology”, adică „Revista de cosmologie”, o publicaţie de specialitate din domeniul cosmologiei a publicat în 10 ianuarie 2013 o lucrare a patru cercetători (N. C. Wickramasinghe, J. Wallis, D.H. Wallis şi Anil Samaranayake) de la trei instituţii de învăţământ şi cercetare din lume (Centrul pentru astrobiologie Buckingham, Şcoala de Matematică din cadrul Universităţii din Cardiff şi Institutul de cercetare medicală din Colombo, Sri Lanka). Întreaga lucrare poate fi citită on-line aici: http://www.buckingham.ac.uk/wp-content/uploads/2011/09/Polonnaruwa-meteorite.pdf. Titlul ei este următorul „Fosile de diatomee într-un nou meteorit”.

Pe scurt, lucrarea ne spune următoarele:

Raportăm descoperirea pentru prima oară a unor diatomee fosilizate într-un meteorit care s-a prăbuşit în provincia nord-centrală din Sri Lanka pe 29 decembrie 2012. Contaminarea terestră este exclusă; există dovezi că structuri morfologice similare s-au găsit în celulele de ploaie roşie care au căzut după prăbuşirea meteoritului. Noile date despre fosilele de diatomee oferă dovezi puternice cu privire la teoria panspermiei cometare”.

OK, am şi eu de comentat cu privire la acest subiect. În primul rând, trebuie să explic două noţiuni (pentru cei care nu le cunosc):
– diatomeele reprezintă o clasă de alge microscopice monocelulare brune-gălbui, cu corpul închis între două valve silicioase, de forma unui capac de cutie;
– panspermia reprezintă teoria conform căreia viaţa pe Pământ ar fi fost adusă din spaţiul atmosferic de comete, meteoriţi sau asteroizi.

În al doilea rând, chiar dacă ar fi adevărată panspermia, mie oricum mi se pare ridicolă teoria conform căreia omul ar fi apărut dintr-o algă după sute de milioane de ani de evoluţie. În general, resping evoluţionismul pentru multe motive, care le-am discutat pe larg într-o serie de cinci articole, începând cu acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/evolutionismul-o-mare-minciuna-partea-1-selectia-naturala-nu-inseamna-evolutionism/.

În al treilea rând, ştiu ce vrea să se demonstreze cu această teorie: că noi, oamenii, nu suntem unici în Univers şi că mai există viaţă şi în alte părţi ale Cosmosului. Dar, chiar dacă aceste alge s-ar găsi pe meteoritul căzut în Sri Lanka, e posibil că acele fosile să-şi aibă originea chiar pe Pământ. E posibil ca meteoritul să fi fost o bucată de piatră ajunsă în orbită, ca urmare a lovirii Pământului de către un asteroid cu mult timp în urmă; în acest caz, fosilele nu sunt extraterestre, ci provin chiar de pe Pământ.


Lasă un comentariu