Preşedintele corporaţiei Tesla, Elon Musk, este cunoscut pentru proiectele sale extrem de inovatoare și pentru stilul său futurist de gândire. De-a lungul anilor, el a provocat rumoare în comunitatea științifică și tehnologică cu noi soluții la viața modernă, dar există zvonuri că Musk este pe cale să facă mutarea cea mai îndrăzneaţă.
Astfel, mai mulţi insideri au sugerat că Musk pune bazele unei noi companii, care va dezvolta tehnologia pentru a permite creierului uman să se lege direct la dispozitivele fizice, electronice. Compania se numește Neuralink și este implicată în dezvoltarea tehnologiei „cordonului neuronal“, care va permite oamenilor să comunice direct cu anumite dispozitive doar prin puterea gândului. Acest lucru ar permite uploadul (încărcarea) sau downloadul (descărcarea) gândurile în timp real și accesarea informațiilor conținute pe dispozitive fără a mai fi nevoie pentru a accesa o interfață fizică.
Vorbind la Conferinţa Vox’s Media Coda, Musk a declarat că acest tip de tehnologie ar permite ființelor umane să obțină o formă de „simbioză“ cu mașinile și ar conduce în mod inevitabil la un nivel mai ridicat al funcției cognitive.
Musk a spus că această tehnologie ar putea linişti temerile exprimate de mulți oameni de știință proeminenți, inclusiv de renumitul fizician Stephen Hawking, că tehnologia artificială ar putea face ființele umane total irelevante pe termen lung. El a spus că acest „cordon neuronal” ar putea împiedica ființele umane de a fi marginalizate de tehnologia inteligenţei artificiale, asigurându-se că acestea sunt o parte vitală din procesul de inteligenţă artificială.
„Care ar fi soluția?“, s-a întrebat Musk. „Cred că una dintre soluții care ar fi poate cea mai bună ar fi aceea de a adăuga un strat inteligenţei artificiale. Un al treilea strat digital ar putea funcționa bine și simbiotic“.
Până la a se ajunge la „cordonul neuronal” de care vorbea Musk va mai fi cale lungă. Dar, până atunci vor apărea „cordonuri neuronale” mai simple, ce pot fi utilizate pentru tratamentul tulburărilor neurologice, cum ar fi epilepsia și depresia.