Care e cel mai uimitor fapt din întreg Universul? Urmăriţi răspunsul şi videoclipul de mai jos!

5.810 vizualizari

În 2008, într-un interviu acordat revistei „Time”, astrofizicianul Neul deGrasse Tyson a fost rugat să spună care e „cel mai uimitor fapt” al Universului. Fără să se piardă în cuvinte, omul de ştiinţă a formulat un răspuns uimitor. Răspunsul său îl puteţi găsi mai jos, ca şi în minunatul videoclip de la finalul articolului.

Întrebare: Care e cel mai uimitor fapt care ni-l puteti spune despre Univers?

Raspuns: Faptul cel mai uimitor este cunoaşterea faptului că atomii ce compun viaţa pe Pământ, atomii care compun trupul uman pot fi urmăriţi până la creuzetele care transformă elementele uşoare în elemente grele în miezul lor, sub temperaturi şi presiuni extreme. Aceste stele şi masele lor uriaşe sunt instabile în ultima perioadă… Ele se prăbuşesc, explodează şi împrăştie elemente concentrate în galaxii, elemente formate din carbon, azot, oxigen şi din toate ingredientele fundamentale ale vieţii. Aceste ingrediente fac parte din norii de gaz, care comprimă, prăbuşesc şi formează următoarele generaţii ale sistemelor solare, stele cu planete care orbitează. Şi aceste planete au ingredientele pentru apariţia vieţii însăşi.

Aşa că…atunci când privesc cerul nopţii, şi ştiu că noi facem parte din acest Univers, trăim în acest Univers…Dar poate că mai important decât aceste două lucruri e faptul că Universul se afla în noi. Când mă gândesc la lucrul acesta şi privesc în sus, – mulţi oameni se simt nesemnificativi, pentru că ei sunt mici, iar Universul mare – dau eu mă simt mare, pentru că atomii mei provin din stelele acelea. E un nivel de conectivitate. Acest lucru îţi doreşti în viaţă: vrei să te simţi conectat, vrei să te simţi important, vrei să te simţi ca un participant în evenimentele şi activităţile din jurul tău. Aceasta suntem noi…prin faptul că suntem vii.