Astronomii susțin că un milion de asteroizi ar putea să se îndrepte spre Pământ în secolul următor


Imagini: pixabay.com (Commons Creative – free)

Potrivit unui nou studiu realizat de astronomii chinezi, ar putea exista până la un milion de asteroizi mici care să se îndrepte spre planeta noastră în secolul următor. Dar se pare că nu trebuie să intrăm în panică, deoarece riscul de impact este scăzut și majoritatea asteroizilor au o lățime mai mică de 100 de metri. Pe de altă parte, dacă s-ar ciocni cu Pământul, ar avea mai multă energie cinetică decât cea aflată într-o bombă atomică.

Numărul actual de asteroizi cunoscuţi este de 1.113.527 – unii măsurând până la sute de km diametru, în timp ce cei mai mici au mai puțin de 10 metri lățime. Majoritatea asteroizilor cunoscuți se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. De fapt, există aproximativ 1,1 până la 1,9 milioane de asteroizi localizați acolo, care au un diametru mai mare de 1 kilometru.

Profesorul Gan Qingbo, autorul studiului, și colegii săi, consideră că asteroizii periculoși pe termen scurt sunt foarte greu de urmărit în spațiul cosmic, necesitând algoritmi mai precişi pentru determinarea orbitei și evaluarea riscului de impact.

Cercetătorii au analizat o bază de date globală de asteroizi și s-au concentrat pe orbitele asteroizilor mai mici și au descoperit că peste 700 dintre ei ar putea atinge planeta noastră în secolul următor. Cinci dintre asteroizi aveau o șansă de 1 la o mie să aibă impact asupra planetei noastre, deși orbitele lor în continuă schimbare ar putea afecta acele probabilități. Apoi au realizat modele fizice de formare a asteroizilor și au estimat că ar putea fi între 100.000 și un milion de asteroizi periculoși pe termen scurt care se ascund în jurul planetei noastre.

Deoarece mulți astronomi își concentrează atenția asupra obiectelor spațiale mult mai mari, ar putea ignora asteroizii mai mici, care pot fi, de asemenea, potențial periculoși. De exemplu, un asteroid mic, care a măsurat doar 19 metri diametru, a explodat peste Chelyabinsk, Rusia, în 2013, dar a provocat o explozie extrem de puternică, care a fost de aproximativ 30 de ori mai puternică decât bomba atomică de la Hiroshima. Mai mult, unda de șoc a provocat pagube asupra a peste 7.200 de clădiri, dar din fericire nimeni nu a murit. Acesta este un exemplu perfect de asteroid mic care provoacă daune semnificative.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Could a million small asteroids be on a collision course with Earth? / ABS CBN News

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO