Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Ar putea exista fiinţe în Cosmosul acesta care să trăiască în armonie deplină, fără să creadă în Dumnezeu sau în alte zeităţi?


Din romanul SF „Un caz de conștiință” al scriitorului James Blish (1959) aflăm cum că locuitorii îndepărtatei planete Lithia au înființat o societate frățească și fericită ce părea a se conforma mesajului evanghelic; pentru că acolo nu există războaie, violențe, nedreptăți. Problema este că psihologia lithienilor nu a fost în măsură să elaboreze vreo idee de „divinitate”.

Planeta este locuită de creaturi bipede reptiliene inteligente, lithienii, a căror societate utopică (precum spuneam mai sus) nu cunoaște crima, conflictele, ignoranța sau dorința. Drept care este invitat acolo de pe Pământ – pentru a rezolva cumva situația – părintele Rarnon Ruiz-Sanchez din Compania lui lisus, fapt care pare a fi o punere în scenă a Diavolului pentru a dovedi inutilitatea lui Dumnezeu. Acesta vrea să pună planeta în carantină, deoarece o consideră opera Satanei – un loc construit în mod deliberat pentru a arăta că pacea, logica și înțelegerea pot exista în absența lui.

Ruiz-Sanchez este chemat la Roma pentru a fi judecat de erezie, deoarece credința sa că Satana ar fi avut puterea de a crea o planetă se apropie de maniheism. Papa îi explică faptul că Lithia poate fi eventual o amăgire, nu o creație, iar datoria sa era de a exorciza întreaga planetă.

Din acest roman se poate pune întrebarea: chiar ar putea exista fiinţe în Cosmosul acesta care să trăiască în armonie deplină, fără să creadă în Dumnezeu sau în alte zeităţi?


Lasă un comentariu