Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Povestea tulburătoare a Eugeniei, fata de 6 ani, care a devenit celebră în două tablouri şocante – „Monstrul îmbrăcat” și „Monstrul dezbrăcat”

  •  
  •  
  •  
  •  

blankNăscută în 1674 în Spania, Eugenia Martinez Vallejo ar fi rămas toată viaţa o fiinţă necunoscută, dacă ea n-ar fi devenit celebră, apărând în două picturi ale artistului Juan Carreno de Miranda. Cunoscut pentru portretele sale de tradiţie barocă, Miranda a fost numit pictor de curte al reginei Spaniei în 1671.

Pictate în 1680, ambele portrete ale Eugeniei pot fi văzute astăzi la Muzeul Prado din Madrid, unde sunt afișate unul lângă altul ca o pereche. Eugenia a fost adusă la vârsta de 6 ani la curtea regelui Charles al II-lea, care a şi comandat lucrările. De ce? Din cauza obezității ei şocante, la doar 6 ani, care a făcut-o să devină o „ciudată”, termen folosit în trecut pentru persoanele cu dizabilități. De fapt, era o practică obișnuită ca aristocrații să profite de persoanele cu dizabilități pentru propria lor distracție, expunându-le ca simple obiecte. Unul dintre cele mai faimoase exemple în acest sens este pictura „Las Meninas” din 1656, în care apar tot felul de pitici.

În cazul Eugeniei, pictorul se referă la ea ca la un monstru. Într-adevăr, picturile sunt cunoscute sub numele de „Monstrul îmbrăcat” și „Monstrul dezbrăcat”. Ultimul portret o arată pe Eugenia pozând goală și lipsită de umanitate, ca o creatură mitologică. Acest lucru face ca tabloul să mai fie numit şi „Bachus”, care este zeul roman al vinului, al festivității și al nebuniei.

În celălalt portret, Eugenia poartă o rochie roșie și albă care transformă corpul Eugeniei într-o formă grotescă.

blankblankDeşi portretele sunt lăudate de istoricii de artă pentru că ar fi prezentat-o pe fată cu demnitate, acest lucru e departe de adevăr. De fapt, picturile sunt foarte greu de privit și este imposibil de negat realitatea „întunecată” care este atât de evidentă. În portrete, Eugenia pare foarte tristă și se simte inconfortabilă.

Fata, care provenea dintr-un mediu sărac, suferea cel mai probabil de sindromul Prader-Willi. Aceasta este o tulburare genetică, care apare de obicei în copilărie, şi este însoțită de diverse complicații fizice. Unul dintre aceste simptome este obezitatea, deoarece cei afectați simt adesea o foame constantă.

Fata a murit la vârsta de 25 de ani, în anul 1699. Cam aceasta este povestea unei biete fiinţe, care a ajuns subiect de distracţie pentru aristocraţia vremii…


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu