Giovani Canaletto – „Northumberland House” (1752), palatul care fascinează

2.619 vizualizari

Canaletto Northumberland HouseNorthumberland House a fost unul dintre cele mai frumoase palate din Londra, aparţinând familiei ducilor de Northumberland (una dintre cele mai bogate şi faimoase familii engleze). Impunătoarea construcţie a fost ridicată în anul 1605, a fost modificată de-a lungul vremii şi a sfârşit fiind demolată în anul 1874. Această clădire a fost pictată monumental de către artistul italian Giovani Canaletto, cel care a mai executat tablouri cu vederi din capitala londoneză.

Clădirea impresionează prin cele două turnuri situate lateral şi prin statuia leului care este amplasată deasupra sa (această statuie mai poate fi văzută şi azi în altă clădire, la Syon House în Isleworth, Middles*x). Statuia din dreapta tabloului, a regelui englez Charles I, realizată de Hubert Le Sueur, se află acum situată la intrarea în Whitehall din Piaţa Trafalgar.

Deşi în piaţa din faţa palatului se remarcă o forfotă comercială intensă, atmosfera creată seamănă mai degrabă romantică, decât una mercantilă. Scena urbană din pictură pare mai mult decât celebrarea unei anumite clădiri; ea surprinde momente pline de viaţă ale Londrei mijlocului secolului XVIII. Dacă ne uităm cu atenţie la tablou, avem impresia că oricând personajele din piaţă se vor mişca, pictura putând astfel deveni un film realizat cu o cameră de filmat.

Acest tablou a fost unul de referinţă în istoria artei pictate, mulţi artişti copiind stilul artistic al marelui Canaletto.